view my entries with this:

Wednesday, December 8, 2010

jOm ceRitA pAsaL rUKUn IsLam II..

salam kourank...
haa..
bila cakap pasal rukun islam yang kedua...
mesti kourank tahu yakni...
solat lima waktu sehari semalam..
bak kata kak su, penyelia kafa bagi daerah slim River,  Perak
dia menyatakan kepada saudara baru kiter yang kebanyakkannya masyarakat org asli...
macam nie..
macam jer tau!! bukan exactly the same..
dia kater, solat nie macam telefon antara kiter dengan Allah swt
dia bagi perumpamaan ibarat sepasang kekasih
kalau tak chat sehari macam tak sah jer kan...
mesti rindu la..
tu yang buat kourank mandi tak basah,
tido tak lena,
makan tak kenyang...
hehehe...
aper lagi..
kourank amik ler tepon call kekasih kourank tu..

haa.. ibarat macam kiter dengan Allah..
solat itu umpama jambatan perhubungan antara kiter denganNya..
bila rindu kat Allah, kiter solat
bila kiter nak mengadu, kiter solat
bila kiter merajuk pown kiter solat
oleh itu, segalanya akan terobat dengan solat

bukan perasaan sahaja...
penyakit jugak sama..
solat nie merupakan senaman sebenarnya..
regangan otot buat kiter
selain refresher untuk seluruh muslimin
(,")
kourank tahu tak dengan sujud sahaja darah dapat sampai ke seluruh_segenap pelusuk tubuh badan kourank..
itu la yang i maksudkan dengan refresher..
cuba try ikat tangan kourank dengan kain till darah tak sampai..
mesti start kebas kan?
tak tau kebas ker???
ala...
yang macam kene gigit semut tu...
hik2x..
kalau over sangat boleh kene potong tangan kourank sebab sel-sel mati...
betol bukan..
hahaha..
so, kalau kourank tak nak banyak sel otak kourank mati sia-sia..
solat la..
(,")
subhanallah.

dalam Islam, solat yg wajib kiter buat ader beraper?
ada 5 jer..
2 rakaat di waktu subuh..
4 rakaat pada waktu zuhur
4 rakaat pada waktu asar
3 rakaat pada waktu maghrib
and
4 rakaat pada waktu isyak

nasib baik la 5 waktu jer...
yang nie pun i malas nak buat..
astaghfirullah al-azim..
sebab tu azam tahun baru nie, i nak mempertingkatkan amalan i..
insyallah..
jom kiter sama2x...
hehe..
semoga sentiasa diingati dengan solat di awal waktu..
amiinn ya Rab
(,")

insyallah, dengan solat..
akan terhindar la kiter daripada maksiat
(,")

yang penting, solat itu mudah...
ikhlaskanlah hati semasa menunaikannya..
semoga Allah sentiasa memberi petunjuk kepada kiter ea...
ameeennn...
(,")

0 comments: