view my entries with this:

Thursday, December 16, 2010

jOm ceriTa pAsaL ruKun IslAM III...

assalamualaikum kourank..
okay..
jom citer pasal rukun islam yang ketiga..
aper kourank??
cepat2x...
haha..
mesti kourank dah tau..
asas hidup bukan..
jadikan ia prinsip hidup kourank tau..
jangan lepas dari diperingatkan..
alamak..
ayat...
hik2.
paham2x jer la ea..

yes!!
i suker citer pasal rukun islam yang ketiga nie..
iaitu berpuasa di bulan Ramadhan..
1 bulan ramadhan bersamaan dengan 30 hari..
hehe..
kalau puasa dulu..
waaa..
rasa sangat lama..
tp, sekarang..
beeesssssssssttttt!!!

puasa tu aper?
hik2x..
puasa tu, menahan lapar, dahaga dan nafsu lain dari terbit fajar (subuh) hingga terbenam matahari (maghrib)..

laaa... buat aper nak seksa diri x makan, x minum..
macam x relevan jer..
okay, kiter sebagai orang Islam memang tak boleh cakap macma tu, key..
tu dah macam menentang hukum dan prinsip yang Allah dah tentukan kat kiter...
boleh termasuk dalam golongan kafir gitu..
astaghfirulah al-azim..
segala ketapan yang ditetapkan oleh Allah ada hikmah disebaliknya..

kiter sebagai umat Islam patut berbangga dengan agama kiter yang sangat mementingkan keharmonian dan kesaksamaan di dalam bermasyarakat..
amalan puasa nie dapat mengingatkan kiter kepada mereka yang hidupnya tidak semewah dan sesenang kiter..
oleh yang demikian, can prevent kiter daripada perasaan bongkak dan takbur daripada segala nikmat Allah swt..

selain tu, puasa memberikan waktu kepada perut kiter utk rest...
asyik keje jer selama setahun..
kesian our tummy kan..
deme pown nak jugak rehat..
hehe..
olah itu, ghajin2x ler pose yer kome...
termasukla puasa sunat isnin and khamis.
namun, bagi mereka yang sangat rajin..
Rasulullah saw tidak menggalakkan kiter utk pose setiap hari pada bulan selain bulan ramadhan..
puasa terbaik bagi mereka yang rajin berpuasa kerana Allah adalah diselangkan selikan..
iaitu isnin, rabu, jumaat dan seterusnya...
atau sebaliknya..
(,")

perut kalau asyik rehat jer pown, bahaya jugak...
first, jadik malas nak keje..
second, bawak kemudharatan kepada kesihatan kiter..
ingat itu ea...

selain tu, utk menghadapi bulan puasa jugak..
kiter ader pembayaran zakat bukan...
sama ada zakat perniagaan atau individu..
konsep zakat ini adalah mengeluarkan sebahagian harta kiter untuk diberikan kepada baitulmal supaya dapat diagihkan kepada orang2x miskin..
actually, dalam harta yang kita terima sama daripada gaji atau perniagaan..
Allah sudah tentukan sebagiannya adalah hak milik mereka yang kurang bernasib baik..
bagoskan agama kiter...
hihi
(,")

kalau kiter lihat kepada sejarah Islam..
ketika dunia islam ditadbir oleh khalifah Uthman..
akiviti pembayaran zakat sangat memuaskan sehingga tidak ada lagi golongan yang memerlukan harta zakat kerana tidak ada lagi orang miskin...
hal ini adalah disebabkan oleh hikmat pembayaran zakat yang ditetapkan oleh Allah..
subhanallah..

bulan Ramadhan nie sebenarnya merupakan satu hadiah kepada umat nabi Muhammad saw..
cuba bandingkan jangka masa hidup kiter dengan muslimin terdahulu..
umur kiter makin singkat, makin sikit, makin sekejap..
jadi, Allah menyediakan 1 bulan khas kepada kiter untuk mengumpul pahala sebanyaknya sebagai bekalan kiter di akhirat kelak..
segala amalan baik hanya ikhlas untukNya akan dilipatgandakan pahala kiter...
umat nabi terdahulu tak der tahu..
alhamdulillah..
so, jangan lepaskan peluang..
yeay!!

jadi... sayangilah agama kiter dan muslimin dan muslimat keseluruhannya..
selamat beramal (,"_

0 comments: