view my entries with this:

Friday, June 28, 2013

coP ketuA kamPung, jalaN22x caRik hoMesTay besOut



assalamualaikum korang..
borang nikah dah nak siap.. tinggal nak booking tok qadi...
harap2x tok qadi nie humor orangnyew..
supaya en tunang x nervous sangat..
hihi...

aq cerita sikit perjalanannya okay..
jalan2x carik makan untuk ambik cop ketua kampung bagi mengesahkan borang pemastautin, surat bujang, salinan ic..
tempat : kawasan felda gunung besout
tahun : 2013

borang nikah untuk perempuan sahaja

firstly korang kene completekan borang kebenaran nikah..
second, borang wakalah wali 
salinan sijil kursus kawen
2 x salinan ic korang
2  x salinan ic wali
2 x salinan 2 orang saksi
ujian saringan hiv dari klinik & pejabat agama
borang pemastautin
surat akuan bujang
sijil kursus kawen yg ori

aq nak cerita.. kalau kat tempat aq, saksi dah ditentukan siapa..
kalau macam dekat tempat aq, untuk pihak perempuan.. 2 saksi tu kene imam...
macam aq, yang jadi saksinya adalah ustaz ahmad dengan ustaz abdul rahman..
kalau lelaki x siapa pun untuk jadi saksi...
sila pastikan dulu key...
takut korang kene liquid macam borang aq..
dah x berape nak cantik..

lepas tu, bapak bawak jalan2x tengok homestay for rombongan en tunang...
kalau korang nak tau..
under felda sendiri ada homestay..
bilik dia untuk 3 orang, siap bilik air, siap air-cond..
tp, makan kene sendiri...

at first aq nak ambik felda punya...
tp, macam mahal..
30 bahagi 3 = 10.. (bilik dia ada 8 je)
8 x 110 dah nak 880..
banyak kos jugak tu...

rupanya ada lagi satu homestay...
bagi2x salam, yg tercongok depan pintu tu macam aq kenal rupanya..
hahaha.. rupanya kawan adeq aq eijie.. junior aq time kecik dulu..
mudah kerja i..
tengok bilik pown macam bosar jugak...
and murah la sikit..
cuma family diorang kene berhimpit sikit la kan..
huhu..
so, total 340...
okayla tu kan...

tp, x deal lagi nie..
sebab tak bawak duit deposit..
so, mintak tolong adeq member booked je la..
hihi...


Thursday, June 27, 2013

celoteh..........



assalamualaikum korang...
alhamdulillah... hari nie terasa sangat bahagia...
subhanallah..

x banyak pown yg berlaku hari nie...
cuma letrik x de start jam 10..
so, pakat cuci baju before that time or kitorang kene cuci baju pakai tangan...
mak masak sup ikan arie nie..
sedapnyew, sampai tambah2x aq dibuatnya...
aq memang penggemar setia sup my mom plus sambal kicap hasil tangan aq..
tp, bab2x sambal nie, kak da yang mantopnya...
ahahahahaha...

sampai petang, aq dengan redhanya mengasarkan tangan bakal pengantin yakni aq sendiri dengan memunggah bata kat depan umah..
abislah...
tangan kasaq ar lepas nie..
huhu...

x pe...
my bie sporting and x kisah rasanya..
kan?
till d next entry..
bye..bye...


Monday, June 24, 2013

arrggghhh.. aq benci hospital...



assalamualaikum korang..
"cara buat saringan hiv"
pagi tadi aq marah sangat..
bertambah menyampah dan bencinya aq kat klinik dan hospital nie...
espeacially spital kerajaan..
aq memang tak suka gi spital...
kalau sakit teruk sangat sampai susah nak bernafas baru la aq gi...
kalau x, selagi boleh bertahan, gagahkan diri jugak la..
huhu..

bukan ape, entah.. kalau dok kat hospital nie, rasa mual je...
maybe sebab bau ubat kot..
weekkk... ingat saje boleh buat aq rasa loya...
and tadi, bagi menggapai cita-cita untuk bernikah dengan en. tunang...
uhuk..uhuk.. ngee...
aq gagahkan jugak gi...
destinasi yang di pilih oleh aq and bapak adalah poliklinik slim river..
sebab bapak kate, kat situ doctor banyak sikit..
cepat sikit proses dia...
furthermore, bapak aq nak cek darah dia sekali...
datang2x tu semangat.. sebab bapak nak buat pemeriksaan sekali kan...
aq masuk, bagi la mycard kat my father...
my father daftarkan, bayar singgit sorang.. 
tunggu nombor dipanggil...

entah kenapa, nerbes abis..
sebab en fiance kate dia ambik darah sampai 1 botol kecik tu...
sakit betol katenya...
mula la aq rasa nak buat PT pagi...
nak lari satu padang...
tp, bagi mengelakkan orang kate oq gila sambil berlari dengan berbaju kurung, aq hanya menggoyangkan kaki sahaja di kerusi plastik yang x berape nak selesa tu...
kiki... nampak macam steady tp nerbes..
malu pown ada..
mane tak nye, bekas wataniah macam gini...
wakakakaka...
benci i to that feeling...
tp, hati x leyh nak di kawal kan..
redha je la...

tiba giliran aq, berlaku la perbualan aq ngan nurse kat situ:

dresa : kenape ea?
aq : nak buat ujian saringan hiv
nurse : laa.. ujian saringan petang..
dresa : haa.. tu laa.. kenape tak bagi sekali borang nie...
aq : hmm.. ye ke.. mane tau prosedur..
dresa : tanya la
aq: ingatkan daftar macam tu je.. mana la nak tau...
dresa : sebab tak tau la kene tanya (dengan suara menyindir.. aiii.. geram betol rasa atie time nie...)
nurse : tu la.. pagi2x nie biasanya untuk orang kencing manis dengan darah tinggi.. kitorang dah letak dah sign dekat luar)
aq : oo.. ye ke.. x perasan pulak tadi... x leyh ke. cuba tanya doc..
dresa : kenape x buat kat besout je? (berlalu pergi sambil bawak borang)
nurse: tu la doc tu.. nanti dia marah...
aq : (ai.. macam tu pown nak marah ke. jauh jugak kot nak datang sini, x kan satu nie pun x boleh lepaskan?)
dresa : (datang balik dengan borang tadi..) pegi dekat bilik A, letak borang kat bakul merah. nanti ada nurse panggil..
aq : (turutkan aje.. tunggu punya tunggu..)



nurse : nurul nadiah
aq : ya..
nurse : kalau nak buat jugak kene petang.. sebab kitorang nak ambik darah, ujian mengandung ke tak..
aq : lama ke?
nurse : lama jugak la.. dalam sejam. sebab sekarang nie kitorang sibuk untuk pesakit darah tinggi ngan kencing manis
aq : (alasan sama jugak..) hmm.. x pe la kalau macam tu.. (berlalu pergi)...

alahai.. nurse je pun yang cek.. bukan doctor..

oleh kerana x puas hati..
aq riki sign yg kate ujian hiv - petang
x de pulak..
memang membara dah masa tu...
leceh betul spital kerajaan nie..
lain kali khaskan pagi untuk kencing manis dengan darah tinggi je waktu pagi...
tak payah letak pesakit luar... eh, tp betol la.. aq bukan pesakit luar pun.. agaknya kategori lain lah kan...

awak wajibkan masyarakat buat ujian saringan, tp nak perform macam nie pulak gayanya..
hampeh..
nak je aq claim balik duit singgit td...
sebab kat resit kate untuk perkhidmatan..
perkhidmatan kesihatan x dapat.. duit singgit pulangkan la kan..
huhu..
bapak la yang tenangkan...
x pe la... sedekah je la.. katenya..

bapak perasan kot muka aq cebek semacam jew..
dah tu boikot x nak breakfast..
dipujuknya makan...
en tunang pown pujuk suruh sabar by message..
kalau x, malas aq nak buat ujian saringan nie...
and sampai besout, bapak bawak gi klinik sungkai tu..

daftar tak yah bayar..
sluurrpp.. gi makmal, ambik darah.. 
siap..
15 minit je...

hampeh tol klinik slim river nie..
hoho..
gegham je ase...

so, buat korang yang bakal berkahwin...
nak buat ujian saringan hiv, kalau nak cepat.. gi klinik kecik2x je...
kalau nak pegi klinik besar jugak, masa daftar tu pastikan korang bgtau tujuan and bagi borang ujian hiv tu..
takut diorang memandai tetapkan timing and waktu...
buat penat je la korang datang pagi... buang tenaga, buang masa...
macam aq.. kan dah kene.. padan muke..
huhu..


dalam kes bapak aq pulak...
sama jugak..
dia suruh datang besok nya..
dia kate:

nurse : kenape pak cik?
my father : nak cek kesihatan. buat ujian darah..
nurse : pak cik puasa x?
my father : x, tp minum air manis je pagi tadi...
nurse : pak cik datang balik esok, pak cik puasa. lepas tu 9/7 nanti datang lagi sekali...
my father : minum je pun x boleh?
nurse : x boleh. sebab dalam minuman tadi pun dah ada gula..
my father : (berlalu tanpa suara)..

so, sape nak cek darah.. sebelum gi spital jangan makan ape2x...
lepas tu, harap bersabar sebab prosedur dia berperingkat2x...
kalau nak laju dan lancar, gi la swasta...
hahaha.. promote hospital swasta ke?
a'ah.. sebab servis bagus.. (ikut nasib jugak kekadang)
tp, modal kene banyak sikit la kan..
huhu..

salah seorang kawan aq pown doctor...
pernah sekali ada ibu baby tanya macam mane nak guna mesin pam susu spital...
my pren tu baru lagi kat situ..
oleh kerana dia pon tak tau nak guna, dia gi la tanya nurse..
nurse tu boleh kate "ala.. doctor kate je mesin tu rosak." ya Allah.. memang x layak nurse tu keje kerajaan.. sebab nurse-nurse yang macam gini la nama hospital kerajaan jadi buruk..
huh!!
at last, kawan aq tu gi testing benda alah tu..
nasib baik boleh guna..
doctor pulak lagi bagus dari nurse.. 
haiyoo..
ini orang punya macam pown ada ka, kawan?

buat sahabat2x sekalian, apepun yang terjadi...
bersabarlah... kita doa sama-sama semoga dipermudahkan segala urusan kite...
okay...?
till d next entry...



haze in Malaysia



assalamualaikum korang...
sibuk orang cerita pasal jerebu sekarang nie kan...


ohooo...
i can't see the twin tower...
same la kat tempat aq..
bukit yang 500 meter tu pown dah di tutup oleh jerebu nie....

so, jerebu nie ape sebenarnya?
menurut wikipedia, it says that ----

Jerebu adalah satu fenomena tradisi atmosfera di mana debu, habuk, asap dan lain-lain zarah mencemar kejelasan langit. Kod panduan Organisasi Meteorologi, Dunia ("World Meteorological Organization") termasuk pengelasan pengaburan mendatar ke dalam kategori kabus , kabus ais, kabus wap, kabus, jerebu, asap, abu gunung berapi, habuk , pasir dan salji. Fenomena ini biasanya terjadi jika zarah, debu dan asap berkumpul pada hari yang kering. Zarah-zarah kecil ini berkumpul di paras rendah atmosfera dan akan mengaburi pandangan dan mungkin menyebabkan masalah pernafasan. Jerebu tebal juga dikenali sebagai asbut. Sumber partikel jerebu termasuk pertanian (membajak dalam cuaca kering), lalu lintas, industri dan kebakaran hutan, kebakaran gambut, pembakaran terbuka serta asap perindustrian dan kenderaan.


dan semalam aq dengan tidak sengaja tertengok discovery pasal jerebu nie...
aq ingatkan yang latest...
rupanya jerebu masa tahun 1997 dulu...
apepun, jom kite kongsi...
oleh kerana time aq tengok tu dah separuh discovery tu berlalu, so aq share ape yang aq tengok dan dengar je oke...

ohooo...
antara faktor utama jerebu pada tahun tersebut adalah usaha membuka tanah di kalimantan, Indonesia...
antara penyumbang terbesar kepada fenomena jerebu nie...
fenomenanya adalah seperti berikut:
pengusaha-pengusaha dan pelabur-pelabur dari dalam dan luar Indonesia berhasrat untuk membuka tanah di kawasan yang tersebut...
mane kite nak tau langkah yang kite ambil akan membawa kepada bencana kan...
tp, x pe..
kite jadikan pengajaran..
dalam kes yang tersebut, kelemahan atau kesan kepada pembukaan tanah tersebut tidak terlalu di ambil perhatian...

kawasan hutan yang diteroka di kalimantan itu merupakan suatu kawasan yang sangat berharga kerana ia terdiri daripada kawasan tanah gambut yang sangat baik untuk pertanian...
namun begitu, pengusaha tanah mengambil jalan mudah dengan membakar kawasan tersebut...
kos rendah, kerja senang..
based on nature je kan..

tp, rupanya keadaan jadi tidak terkawal..
hal ini adalah kerana tanah gambut mudah terbakar dan api susah diapadamkan berikutan tanah yang kering selain pembakarannya bukan sahaja melibatkan kawasan dataran tetapi tanah gambut itu sendiri juga terbakar...
akar-akar pokok kayu pula menjadi bara dan merumitkan lagi pemadaman api di kawasan tersebut..
selain itu, pembukaan tanah ketika itu juga melibatkan berjuta-juta hektar tanah dan menyukarkan lagi usaha memadamkan api...

tambahan lagi, asia tenggara ketika itu dilanda el nino..
hujan monsun pulak lambat...
hmmm...
soooo....

pihak bomba dan tentera Malaysia diarahkan untuk membantu pemadaman api di kawasan tersebut...
sebab jerebu tu sampai ke negara kita dan mengganggu kesihatan masyarakat kite..
kalau korang tengok discovery tu, memang teruk kot team bomba masa tu...
dengan equipment yang berat...
nak berdepan dengan panas api tu lagi...
dengan kurang air..
dengan udara yang tak elok...
aq dapat bayangkan.. mesti lagi dahysat dari latihan ofensif and defensif skot aq dulu..
sehinggakan motivation diorang down giler..
hampir 3 minggu memerah tenaga..
dengan kesihatan yang tak menentu...
memang down diorang time tu...
pegawai la kene mainkan peranan tingkatkan motivation diorang dari semasa ke semasa..
sehinggalah pada hujan turun dengan lebatnya..
bukan main suka lagi abang2x bomba kita...
alhamdulillah...
Allah turunkan hujan juga...
esoknya, langit clear...
semua org seronok terutama abg bomba dan penyelamat..
dapat la diorang balik semula ke Malaysia..
dan mereka di angggap sebagai wira negara..
memang patut pown..
tp, kuasa besarnya adalah Allah, jangan lupe tu...
apabila kite berusaha, insyallah Allah akan bantu juga...
but at the end, yg aq nak tegaskan kat sini...
that nature beat the nature..
hebat kan kuasa Dia..
kalau nak diikutkan kederat kite manusia nie..
nak lawan dengan nature disaster...
hmmm...
no komen lah kan...

(,")
subhanallah...
so, jom kite doa semoga Allah turunkan hujan untuk jerebu kali nie..
dan jangan suka-suka nak bakar secara terbuka...
aq nak ingatkan kembalui..
walaupun kejadian itu berlaku di Indonesia, kite x boleh nak letakkan sepenuh kesalahan ke atas mereka..
sebab negara kite pun ada menyumbang seperti pembakaran sawah padi bagi penyuburan tanah sawah dan sebaginya..

and saintis menambah lagi satu jalan penyelesaian di mana, kawasan tanah gambut perlu dibasahi dengan air di mana, empangan perlu dibina dan sistem saliran perlu dibuat bagi mengelakkan kawasan tersebut mudah terbakar...
tp, bagi aq... kalau kawasan tersebut terbakar jugak, ia memang mudah dikawal..
tp, kalau tindakan lambat di ambil, ia juga menyumbang kepada jerebu nie...
sebab ape?
sebabnya, tanah gambut yang basah, lebih banyak mengeluarkan asap daripada tanah gambut yang kering..
pada dasarnya, x payah la bakar hutan secara besar-bersaran nie..
pokok makin sikit, dunia makin panas...
oksigen makin kurang... bila pembangunan pesat membangun, udara pown jadi x elok..
bila tibe saat macam nie, aq terpk...
bestnya dok kat suasana kampung..
dekat sungai... rasa sejuk dan damai jew..
betol x korang???

hihi... till d next entry...

sorry tau... ayat berterabur je rasa coz menulis secara rawak gitu..
idea memang tidak tersusun dengan baik.. huhu..





Thursday, June 20, 2013

dengan 20 sen boleh beli cincin tunang??? wow!!



assalamualaikum kroang...
hanya dengan 20 sen dapat beli cincin tunang?
wow!! bestnya kalau macam tu kan...
so, salah seorang daripada kita dapat membuktikan yang usaha tersebut berkesan tau...
mr razali.. sekarang dah bergelar suami dah..
nak tau lebih lanjut?
jo saksikan nie...

Cinta 20sen

dalam bab nie aq kesal satu je...
aq pernah ceritakan pasal iklan di cbox sebelum nie...
so, hihi...
bagi diri aq sendiri no komen..
tp, alhamdulillah...
Allah bagi dia rezeki melalui benda nie..
benda nie tu ape?
entah, aq pown tak pernah dengar sebelum nie..
it was "says"..
harap korang google key...
sebab aq pown tak tau says nie ape..
cuma yang aq tau, basic dia sama dengan churpchurp...
20 cent for one click..
selama berdating dengan mr google..
hihihi..
bye...



Wednesday, June 19, 2013

one of the top pitc was me? hah..haa - -"




asssalamualaikum korang...
x sangka this pitc will be one of the top dalam pencarian google of "palapes ukm"
hahahaha...
padahal time nie mcm bengkek jugak le..
sebab masing2x dah ada komitmen dengan team dikir ukm...
yang x de keje boleh bagi alasan balik kampung la, ape la...
lepas tu kene tipu pulak dengan skot kate arahan, padahal tuan yang dikatakan bagi order tu tak tahu menahu pown..
siap kene perli lagi...
last2x buat hal kitorang je...
kiki...
ingat lagi kitorang pakat mengilat kasut sampai tetdo2x...
shining kat but kitorang...
hahaha...
layan je lah...
nak tau kitorang terlibat dengan ape?
sila klik gambar oke...
till d next entry...
bye..bye..


kpli j-qaf kene guna bahasa arab ke?



assalamualaikum korang...
ada yang bertanya...
kpli j-qaf kene guna bahasa arab ke?
haaa... so, aq nak cerita kat sini..
x pasti kenapa beliau bertanyakan soalan tersebut..
mungkin ia berkaitan dengan kelayakan ataupun dia memang ambil bahasa arab tapi tak berapa nak pandai macam aq..
huhu...
so, aperpun persoalannya...
j-qaf memang memerlukan bahasa arab...
terutamanya j-qaf bahasa arab lah...

sebelum mengulas lebih lanjut.. aq terangkan sikit ape dia sebenarnya kpli j-qaf nie...
kpli j-qaf nie merupakan idea bekas perdana menteri kita "pak lah"..
hmm.. bila guna pak lah nie, x bermakna aq x hormat dia.. cuma rasa lebih mesra...
terima kasih pak lah di atas usaha nie - syukran jazilan ana ucapkan..
and, kpli j-qaf nie menekankan penguasaan bacaan yang betul, penguasaan dalam bacaan dan penulisan jawi, penguasaan dalam fardhu ain dan pengenalan dengan bahasa arab...
j-qaf nie jugak dibahagikan kepada 3 kategori iaitu pendidikan islam, bahasa arab dan pendidikan khas...

berbalik kepada persoalan tadi...
bahasa arab itu akan menjadi sangat penting sekiranya korang memilih kategori bahasa arab sebagai bidang korang...
dalam aspek pengajaran dan pembelajaran tak de masalah sangat sebab nak ajar budak sekolah rendah nie mudah sahaja..
namun begitu, sekiranya korang tak berapa nak pandai bahasa arab, korang akan mengalami masalah time exam nanti... if korang dah biasa menggunakan kalimah bahasa arab, it's okay la.. kalau x... hmmm.. agak susah jugak la sebab aq pernah tengok soalan budak2x arab nie.. memang x reti nak jawab unless korang bertekad untuk study dengan jayanya dalam tempoh hampir 1 tahun setengah semasa melanjutkan pengajian di IPG...

ohoooo... kalau kate bahasa arab nie sebenarnya tak asing dan tak lari dari diri setiap muslim..
jadi, dalam kategori pendidikan Islam dan pedidikan khas j-qaf nie pun sama je..
perlu juga kepada bahasa arab.. sebab ape? bahasa arab tu bahasa al-quran dan bahasa arab tu bahasa syurga...
tp, untuk 2 kategori nie, kalau korang ada asas bahasa arab tinggi time tingkatan 5 pun dah okay dah..
ia bukan menjadi satu beban laa...
sebab soalan semua dalam bahasa melayu time exam nanti...

tahun 2013 merupakan tahun pengambilan pertama DPLI j-qaf..
dan aq difahamkan oleh pensyarah, sangat ramai yang terpilih untuk temuduga termasuklah mereka yang berada di luar bidang pengajian islam nie..
sehinggakan yang bahagian engeneering pun terpilih untuk temuduga...
walaupun terdapat ramai di antara mereka yang mampu menjawab soalan temuduga dengan fasih, namun sekiranya setakat untuk mencuba nasib.. aq sarankan tak perlu...
pensyarah aq menggagalkan ramai daripada mereka kerana tidak menepati ciri-ciri yang beliau kehendaki..
terutamanya mereka yang salah dalam membaca al-quran...

dan aq juga nak nasihatkan kepada mereka-mereka yang nak apply...
juga mengingatkan diri aq  sendiri supaya...
sentiasa perbetulkan niat sekiranya nak masuk dalam bidang nie...
insyallah... Allah akan permudahkan jalan antum...
tetiba aq nak ucap "alhamdulillah"..
alhamdulillah kerana diberi kesempatan untuk memilih bidang nie..
alhamdulillah kepadaNya kerana membawa aq ke jalan kebikan...
dan kepada korang, semoga sentiasa berusaha menjadi seseorang yang lebih baik dari semalam...
doakan aq menjadi seorang ustazah yang diredhaiNya...
ikhlas membimbing anak-anak ke jalan yang diredhaiNya juga...
okey?
syukran jazilan...


Tuesday, June 18, 2013

laDies!! ingat lagi x maca'i di ukm??


assalamualaikum korang...
wah, akak jumpa balik gambar2x lama nie...
haha..
time nie lama jugak kan?
2 minggu???
3 minggu???
tp, bila ingat balik macam tak terasa pown macam 3 minggu....
ingat tak time nie.. duty untuk esoknya, malam nie mesti announce nak kene pakai baju ape...
keje sape tu?
kompem la sjn kite...
puan hajar mokhter...
ingat lagi x?
ingat x?





haa.. kat markas...
liat sunggu nak naik markas dulu...
firstly, gerun.. kalo jumpe jurulatih kene...
tegakkan badan..
"TUAN"
leceh je rasa...
protokol baju lagi..
dengan kasut yg makan kaki tu...
tp, of corse la "practice make your feet fix with the shoes"
laaa~


happening je gambo nie...
padahal masuk la sikit2x...
sibuk ngomel "org tu x buat keje... asyik kite je yang kene.."
kiki..



time nie kite punye la ketawa...
"cawan sahaja... baris.. baris sedia.."
and whose of us.. yg lambangkan botol kicap tu dengan ehem..ehem..???
hah! yg ada kat sini je tau situasi tu...
tp, bila tengok warna.. masing2x tau kowt kan....



maca'i yang setia...
korang memang terbaek!!






at last, org sibuk dengar ceramah..
kite... tdo... yeaahaaaaa...
penat kowt seharian keje.. dengan kelas lagi...
so, ape korang?
"DI MAAPKAN"
it's okay..
lalalalala~



wednesday.. baju?? of corse la no. 3..






latihan padang kawad...
time nie...
masing2x sondol je..
nak berdepan dengan tuan2x CI tu...
dengan salah serve x ikut ranking la...
gi serve kapten dulu baru major...
hah! kan dah kene...
sooonnndddooollll jangan tak sondol..
kiki..
ingat antooo raye x??
eerrrrmmm???



one of my best friend time kadet dulu..
koperal sheda... tp, time nie kitorang 1 calit lagi..
junior kan...







and this is amal...
antara otai time junior dulu...







apepun, every thing we have gone trough just a sweetest moment in my memory...
just time nak kene buat tu agak menyumpah jugak la..
but then, it's a good experience i guest...
betul x ladies???

till the next entry!!
daaaa...




Thursday, June 13, 2013

comeynyew gambar qhaliff kat header blog abg ben..



assalamualaikum korang...
abg ben??
nak ambik publisti abg ben ke?
ooppsss... sorry, jangan salah sangka pulak..
abg ben, x de niat nak ambik publisiti abg tau...
cumanya, dah lama x jenguk blog abg blogger sorang nie..
asyik nampak gambar qhaliff kat twit je...
td, terperasan entry abg ben pasal tinggalkan qhaliff kat rumah nenek dia...
klik la untuk review...
then, terpandangkan header tu..

suke sangat header tu..
and gambar si tecik qhaliff tu...
tomey!!
hihi...

tu je nak citer...
ngee..
so, sape x kenal abg ben...
boleh klik kat sini ea...
tp, ade ke yang x kenal kan...
huhu...
tp, x pe...
layan je...

BEN ASHAARI

selamat review korang...


Tuesday, June 11, 2013

shadow fOnt



assalamualaikum korang...
okay, td dah tukar tulisan kan?
sekarang aq nak ajar korang buat shadow kat tulisan pulak..

step yang sama...
log in ~ design ~ edit html
klik kat kawasan html tu...
ctrl+F

dekat kotak tu, paste html bawah nie...
font: $(body.font);

bawah code tu..
paste code nie..
text-shadow: 2px 2px 3px #A4A4A4;

kod warna merah tu korang tukar dengan kod warna yang korang suka ea...
kad mane nak carik?
carik kat bawah nie..
klik...klik..klik..



preview template..
kalau berpuas hati...
save..
siap!!
bye...bye..


tuKaR fOnt dAlaM enTry



assalamualaikum korang..
so, arie nie aq nak buat tutorial tukar font dalam entry...

mula-mula...
log in ~ design ~ edit html
klik kat kawasan html tu...
ctrl+F

1. tajuk entry

dekat kotak tu, paste html bawah nie...
h3.post-title {

lepas tu carik nie...
font: $(post.title.font);

bawah code tu..
paste code nie..
font-family:"Times New Roman",Georgia,Serif;

2. tajuk sidebar

dekat kotak tu, paste html bawah nie...
h2 {

lepas tu carik nie...
font: $(widget.title.font);

bawah code tu..
paste code nie..
font-family:"Times New Roman",Georgia,Serif;

so, nama tulisan yang warna merah tu, korang boleh tukar dengan tulisan lain yang korang suka...'
korang preview template korang...
kalau okay, save... siap!!
selamat mencuba...





Tuesday, June 4, 2013

penerapan nilai pada rph dan p&p



assalamualaikum guru pelatih semua...
haaa.. terutama jQAF yg still pening2x akan penerapan nilai nie...
penerapan nilai nie penting dalam P&P dan ia diberi penekanan yang sangat serius semasa praktikum yang dijalankan di mana, antum kene terapkan nilai2x ini secara langsung kepada murid-murid semasa sesi pembelajaran...
sebagai contohnya dalam bidang jawi..
semasa antum buat aktiviti, antum kelaskan murid kepada beberapa kumpulan...
nilai yg ingin diterapkan adalah kerjasama...
maka, antum kene sebut kat murid2x...
begini..

baik, ustazah nak kamu semua bekersama semasa membuat aktiviti yang ustazah bagi..
kalau kita bekerjasama, benda yang kita lakukan akan jadi mu.......
mudah...

_______________________________________________

korang mesti sebut dan beritahu murid dengan jelas tentang nilai yg korang nak terapkan tau...

contohnya begitulah ea...
huhu...

di sini, saya juga akan menyenaraikan beberapa elemen penerapan nilai iaitu:

baik hati
berdikari
hemah tinggi
hormat-menghormati
kasih-sayang
keadilan
kebebasan
keberanian
kebersihan fizikal dan mental
kejujuran
kerajinan
kerjasama
kesederhanaan
kesyukuran
rasional, dan
semangat bermasyarakat

till d next info...
(,")





KBKK



assalamualaikum kepada semua guru pelatih..
di sini saya akan menyenaraikan beberapa elemen yang terkandung di dalam kemahiran berfikir secara kreatif dan kritis (KBKK):

1. membanding beza
2. mengklasifikasi atau mengkategorikan
3. meneliti
4. menerangkan sebab
5. membuat ramalan
6. membuat andaian
7. membuat inferens
8. mengesahkan sumber maklumat
9. menjana idea
10. mencipta analogi
11. mencipta metafora
12. membuat keputusan
13. menyelesaikan masalah...

so, dalam rph... boleh masukkan elemen2x nie dalam rph antum ea... tQ..


cara penjagaan gigi (colgate optic white)???



assalamualaikum...
aq ade masalah nie...
actually aq dah guna ubat gigi nie...
colgate optic white...


tp, dah 2 minggu pakai...
tp, still x betul2x putih...
aq x expect gigi nie akan jadik seputih gigi ms fazura tu...
tp, serius...
impak yang diharapkan tidak terkesan secara menyeluruh pada gigi i nie..
ada sape2x boleh terangkan tak rutin sebenar penjagaan gigi dengan ubat gigi colgate nie...
ada x?? ada x??


help me!!