view my entries with this:

Monday, June 24, 2013

arrggghhh.. aq benci hospital...



assalamualaikum korang..
"cara buat saringan hiv"
pagi tadi aq marah sangat..
bertambah menyampah dan bencinya aq kat klinik dan hospital nie...
espeacially spital kerajaan..
aq memang tak suka gi spital...
kalau sakit teruk sangat sampai susah nak bernafas baru la aq gi...
kalau x, selagi boleh bertahan, gagahkan diri jugak la..
huhu..

bukan ape, entah.. kalau dok kat hospital nie, rasa mual je...
maybe sebab bau ubat kot..
weekkk... ingat saje boleh buat aq rasa loya...
and tadi, bagi menggapai cita-cita untuk bernikah dengan en. tunang...
uhuk..uhuk.. ngee...
aq gagahkan jugak gi...
destinasi yang di pilih oleh aq and bapak adalah poliklinik slim river..
sebab bapak kate, kat situ doctor banyak sikit..
cepat sikit proses dia...
furthermore, bapak aq nak cek darah dia sekali...
datang2x tu semangat.. sebab bapak nak buat pemeriksaan sekali kan...
aq masuk, bagi la mycard kat my father...
my father daftarkan, bayar singgit sorang.. 
tunggu nombor dipanggil...

entah kenapa, nerbes abis..
sebab en fiance kate dia ambik darah sampai 1 botol kecik tu...
sakit betol katenya...
mula la aq rasa nak buat PT pagi...
nak lari satu padang...
tp, bagi mengelakkan orang kate oq gila sambil berlari dengan berbaju kurung, aq hanya menggoyangkan kaki sahaja di kerusi plastik yang x berape nak selesa tu...
kiki... nampak macam steady tp nerbes..
malu pown ada..
mane tak nye, bekas wataniah macam gini...
wakakakaka...
benci i to that feeling...
tp, hati x leyh nak di kawal kan..
redha je la...

tiba giliran aq, berlaku la perbualan aq ngan nurse kat situ:

dresa : kenape ea?
aq : nak buat ujian saringan hiv
nurse : laa.. ujian saringan petang..
dresa : haa.. tu laa.. kenape tak bagi sekali borang nie...
aq : hmm.. ye ke.. mane tau prosedur..
dresa : tanya la
aq: ingatkan daftar macam tu je.. mana la nak tau...
dresa : sebab tak tau la kene tanya (dengan suara menyindir.. aiii.. geram betol rasa atie time nie...)
nurse : tu la.. pagi2x nie biasanya untuk orang kencing manis dengan darah tinggi.. kitorang dah letak dah sign dekat luar)
aq : oo.. ye ke.. x perasan pulak tadi... x leyh ke. cuba tanya doc..
dresa : kenape x buat kat besout je? (berlalu pergi sambil bawak borang)
nurse: tu la doc tu.. nanti dia marah...
aq : (ai.. macam tu pown nak marah ke. jauh jugak kot nak datang sini, x kan satu nie pun x boleh lepaskan?)
dresa : (datang balik dengan borang tadi..) pegi dekat bilik A, letak borang kat bakul merah. nanti ada nurse panggil..
aq : (turutkan aje.. tunggu punya tunggu..)



nurse : nurul nadiah
aq : ya..
nurse : kalau nak buat jugak kene petang.. sebab kitorang nak ambik darah, ujian mengandung ke tak..
aq : lama ke?
nurse : lama jugak la.. dalam sejam. sebab sekarang nie kitorang sibuk untuk pesakit darah tinggi ngan kencing manis
aq : (alasan sama jugak..) hmm.. x pe la kalau macam tu.. (berlalu pergi)...

alahai.. nurse je pun yang cek.. bukan doctor..

oleh kerana x puas hati..
aq riki sign yg kate ujian hiv - petang
x de pulak..
memang membara dah masa tu...
leceh betul spital kerajaan nie..
lain kali khaskan pagi untuk kencing manis dengan darah tinggi je waktu pagi...
tak payah letak pesakit luar... eh, tp betol la.. aq bukan pesakit luar pun.. agaknya kategori lain lah kan...

awak wajibkan masyarakat buat ujian saringan, tp nak perform macam nie pulak gayanya..
hampeh..
nak je aq claim balik duit singgit td...
sebab kat resit kate untuk perkhidmatan..
perkhidmatan kesihatan x dapat.. duit singgit pulangkan la kan..
huhu..
bapak la yang tenangkan...
x pe la... sedekah je la.. katenya..

bapak perasan kot muka aq cebek semacam jew..
dah tu boikot x nak breakfast..
dipujuknya makan...
en tunang pown pujuk suruh sabar by message..
kalau x, malas aq nak buat ujian saringan nie...
and sampai besout, bapak bawak gi klinik sungkai tu..

daftar tak yah bayar..
sluurrpp.. gi makmal, ambik darah.. 
siap..
15 minit je...

hampeh tol klinik slim river nie..
hoho..
gegham je ase...

so, buat korang yang bakal berkahwin...
nak buat ujian saringan hiv, kalau nak cepat.. gi klinik kecik2x je...
kalau nak pegi klinik besar jugak, masa daftar tu pastikan korang bgtau tujuan and bagi borang ujian hiv tu..
takut diorang memandai tetapkan timing and waktu...
buat penat je la korang datang pagi... buang tenaga, buang masa...
macam aq.. kan dah kene.. padan muke..
huhu..


dalam kes bapak aq pulak...
sama jugak..
dia suruh datang besok nya..
dia kate:

nurse : kenape pak cik?
my father : nak cek kesihatan. buat ujian darah..
nurse : pak cik puasa x?
my father : x, tp minum air manis je pagi tadi...
nurse : pak cik datang balik esok, pak cik puasa. lepas tu 9/7 nanti datang lagi sekali...
my father : minum je pun x boleh?
nurse : x boleh. sebab dalam minuman tadi pun dah ada gula..
my father : (berlalu tanpa suara)..

so, sape nak cek darah.. sebelum gi spital jangan makan ape2x...
lepas tu, harap bersabar sebab prosedur dia berperingkat2x...
kalau nak laju dan lancar, gi la swasta...
hahaha.. promote hospital swasta ke?
a'ah.. sebab servis bagus.. (ikut nasib jugak kekadang)
tp, modal kene banyak sikit la kan..
huhu..

salah seorang kawan aq pown doctor...
pernah sekali ada ibu baby tanya macam mane nak guna mesin pam susu spital...
my pren tu baru lagi kat situ..
oleh kerana dia pon tak tau nak guna, dia gi la tanya nurse..
nurse tu boleh kate "ala.. doctor kate je mesin tu rosak." ya Allah.. memang x layak nurse tu keje kerajaan.. sebab nurse-nurse yang macam gini la nama hospital kerajaan jadi buruk..
huh!!
at last, kawan aq tu gi testing benda alah tu..
nasib baik boleh guna..
doctor pulak lagi bagus dari nurse.. 
haiyoo..
ini orang punya macam pown ada ka, kawan?

buat sahabat2x sekalian, apepun yang terjadi...
bersabarlah... kita doa sama-sama semoga dipermudahkan segala urusan kite...
okay...?
till d next entry...



0 comments: