view my entries with this:

Friday, December 21, 2012

lupa password e-vetting???




assalamualaikum korang..
lupa password e-vetting???
haaa...
aq jenuh carik jalan penyeleseaiannya...
so, just wann share dengan korang..

first of all, bg yg tak tau e-vetting tu ape...
it's a system yg semua kakitangan kerajaan kene isi...
about what???
tapisan keselamatan...
untuk bekerja dengan kerajaan, kite kene free daripada semua jenis provokasi dan perkara2x yg boleh mengancam kedaulatan negara...
so, semua maklumat berkenaan diri kita akan direkodkan dalam sistem tersebut..
jadiknya, kalau ada something wrong je, bahagian berwajib senang la nak ambik tindakan...
kalau dulu, benda alah nie kene buat manual, pakai borang..
mcm mykakak, my fiance, dulu guna borang je..
nak, x nak.. kene jugak siapkan...

sekarang nie, oleh kerana menyahut perkembangan teknologi...
semuanya kita buat online...
tp, satu masalahnya dengan sistem nie...
kalau lupa password...
memang tak boleh godeh sendiri..
kalau macam google ke, facebook ke...
kalau lupa password.. just klik lupa password...
and dengan mudah dapat password baru kan...
but dalam sistem e-vetting nie...



jadiknya, kalau korang dah isi online e-vetting nie...
sila la salin, ingat dan simpan di tempat yg korang boleh capai kalau lupa...
key (,")
hihihi...

aq try carik dalam web..
kot la ada someone yg mengalami masalah yg sama...
x banyak..
yg ada pun, just tulis berjaya je...
penyelesaiannya x de pun..
aq naik fed up...
jadik, melalui pengalaman aq lupa password e-vetting..
aq nak share dengan korang ape yg perlu di buat..

jadik, bg sesiapa yg lupa...
korang ada 2 penyelesaian..
1. korang cuba, try and error je..
kot la dapat kan...
sebab kadang2x browser akan ingat password...
kalau x boleh guna chrome, guna mozzila, kalau x leyh mozzila, guna internet explorer....

2. tp, kalau x boleh jugak...
korang call no telefon nie...

03-88726012/6021/6022/6047- tapisan keselamatan kasar

03-88726134 - tapisan keselamatan halus

sekiranya berlaku pertukaran no, korang klik je kat nombor operator tu..
aq dah link kan dekat page dia...

so, korang call..
bg salam, tanya--- "nie pejabat tapisan keselamatan ke?"
kalau dia kata "ya"..
korang boleh bgtau prob korang..
cakap je lupa password e-vetting pown diorang akan faham...
and, dia akan sambungkan kat pegawai yg bertugas...
bgtau balik masalah tu...

nanti pegawai tu akan reset pendaftaran korang and bantu korang la...
tp, aq nasihatkan call awal...
dalam pukul 9 dah boleh call...
sebab bila aq call time lain...
ya Allah, busy memanjang....
aq harap, entry nie dapat membantu key...

wassalam


div class='comments' id='comments'>

28 comments:

  1. nice info..baru tau pasal e-vittng ni ^^

    ReplyDelete
  2. hihi... tu la tu... harap dapat bantu korang...

    ReplyDelete
  3. kalo register baru xleh ke? abaikn je yg lama. itu pn yg lama tu x send lg kt diorg.

    ReplyDelete
  4. x leyh... sebab dia buat guna no ic kan... jadiknya, nak tak nak.. kene jugak berurusan dengan pihak diorang... kecuali la kalau ada org yg guna dua ic... hihi....

    ReplyDelete
  5. salam.saya ada masalah.Hari tu akak dah daftar .Dlm tu,kita kena isi 3 borang.masa akak isi borang pertama dan akak masukkan gambar,kemudian akak terus sent.Masalahnya akak tak dpt nak isi borang ke dua dan ketiga.macammana ya?
    Adakah akan menggangu proses perlantikan kita ke jabatan kerajaan

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pun..help plz..kot2 ade number yang boleh di contact..sila pamerkan,,,

      Delete
    2. nombor dah ade kat atas tu wak.. just contact je no tu... oke? tp, kalau ingat password log in tak jadik masalah.. just log in dan kemaskini he yerp...

      Delete
  6. waalaikumsalam... ooo.. sama ada ganngu atau tak, yang tu kite x pasti la kak... tp, kite rasa better akak kemaskini semula borang tu.. akak boleh log in akaun akak lagi x?

    ReplyDelete
  7. klu dye reset password kne isi semula ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. x yah shida... dia just reset password sahaja... information dalam tu still ada.. just kemaskini je kalau nak kemaskini.... (,")

      Delete
  8. Replies
    1. aik.. macam mane ko boleh sesat kat sini nie? hihi

      Delete
  9. no tel ats tu da xleh pki..diorg da link ke talian 1mocc 03-80008000

    klu xnk call mocc, bole direct call

    03-88726012/6021/6022/6047- tapisan keselamatan kasar

    03-88726134 - tapisan keselamatan halus

    * xtau nape de kasar n halus tu..mcm gula pasir la pulak.hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. thankz bg koen pasal e-vetting tu... tu la.. dah lama jugak x update... bukak2x web dia pown x leyh nak masuk dah sekarang... post tu kene consider balik utk publish or not... huhu...

      Delete
  10. Bler buleh taw result e vetiing nie yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. wan isi bila? macam akak, lama jugak.. nak sampai setahun jugak la... tp, sebab dalam kes akak nie main page untuk web dia bertukar... wan kene cek dari semasa ke semasa. kalau wan rasa lama sangat, cuba call pihak e-vetting tu sendiri key.. tanya pasal status... macam kawan akak yg update, cepat jugak tau.. akak je yg rilekz.. kiki...

      Delete
  11. saya dah isi permohonan spp dan dh terhantar tapi ada satu bhgian tu salah isi.. kita kena hantar permohonan baru ker untuk update yang salah isi tu? thankks

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah hantar, kena buat baru rasanya tp better u call pihak diorang tanya macam mana sebab akak dah lama x update perkembangan prosedur e-vetting nie.. huhu..

      Delete
  12. TQ bykya info ni amat mbantu stakat nie... hrp2lah sok dpt call... i dah lupa pw, lagipun i x pernah dpt email pun selepas i isi borang tu... kini dah nak hantar, xdpt cari pun, isyyy~
    anyway, TQ by~~

    ReplyDelete
  13. terima kasih banyak2 sebab bagi no lain untuk di call seminggu call guna no nie x dpt 03-88726012/6021 busy memanjang, last buka blog nie jumpa no 6022 ,call no nie terus dapat on the spot thanks a lot

    ReplyDelete
  14. tq sangat2 membantu. sbb call contact no yg ada kt page dia mmg busy je. thanks again.

    ReplyDelete
  15. terima kasih utk info ni....kalau tak gatal tgn cari info kat blog...makan taun pon masalah sy tak settle....

    terima kasih sgt2

    ReplyDelete