view my entries with this:

Tuesday, February 22, 2011

tafsirZamanRasulullah..

assalamuaikum kourank..
sajer nak remind aper sepatutnya yg perlu digariskan dalam my p_ilmiah...
so, over all it is about kepentingan tafsir..
but, tak masuk lagi sebab bab 2 masih menyentuh sejarah tafsir...
untuk hari nie, i nak share dengan kourank pasal tafsier zaman Rasulullah saw...

antara something yg menarik minat i dalam pembacaan yang telah dilakukan adalah:
rasulullah saw menggariskan beberapa elemen penting...

salah satunyer adalah:

sebelum seseorang itu, memahami al-Quran, sesorang itu kene la beriman...
kalau kiter lihat sekarang nie...
fenomena yang menjadi kebiasaan, x sama seperti zaman rasul dulu..

kalau dulu, kebanyakkan masyarakat umum beriman dahulu baru memahami al-Quran...
tetapi, pada hari nie...
kebanyakkan dari kita menerima al-Quran dahulu daripada iman...
sebab tu la bagi sesetengah daripada kita...
walau dah berkali-kali baca tetap tak dapat faham tentang al-Quran..
jadi, renung-renung balik diri kiter, key
(,")

rasulullah saw boleh dikire sebagai pengasas atau sumber primer kepada tafsir..
pada zaman baginda, tafsir belum jadi satu ilmu yg khusus sebab tak ader susunan tertentu atau silibus yang disusun untuk dipelajari..
cumanyer... sebagaimana yg kiter tahu..
al-Quran itu diturunkan dalam bahasa Arab...
dan bangsa Arab merupakan bangsa yang sangat pakar dalam bahasa ibunda mereka...
hal ni dapat kiter lihat melalui syair2x mereka yang indah..

namun begitu, masih terdapat beberapa ayat al-Quran yang menimbulkan perssoalan di dalam benak hati mereka..
justeru itu, mereka akan terus bertanyakan kepada rasulullah saw sebab baginda lah yang paling arif berkenaan al-Quran after Allah swt..
penjelasan baginda saw nie la yang menjadi pentafsir kepada ayat al-Quran...
ia dapat dibahagikan kepada 3 bahagian iaitu perkataan, perbuatan dan iktikad...
ketiga-tiga elemen ini dapat dirangkumkan dan ianya dikenali sebagai al-sunnah...

selain itu rasulullah saw hanya mentafsirkan sebahagian al-Quran dan bukan keseluruhannya...

bila riki2x..
terdapat sebahagian daripada sahabat2x kiter yang bertanyakan....
kenaper, al-Quran nie di turunkan dalam bahasa Arab padahal ia adalah untuk seluruh umat..
tidak releven katanya...
sedarlah ya sohabi...
bahasa Arab itu bahasa syurga..
kiter belajar al-Quran, kiter dapat belajar bahasa Arab, bahasa syurga...
bijak bukan Allah mengatur kehidupan kiter...
lagipun, dah banyak terjemahan sekarang nie...
jangan menidakkan semata nak mengikut hawa nafsu...
tidak mengapa jika kiter tersalah langkah..
tetapi, insaflah..
jangan biarkan diri kiter terus sombong dan bongkak dengan nikmatNya..
Dia dah bagi kesenangan, tp, kiter ingin memperlekehkan..
na'uzubillah...
semoga dijuahkan dari sifat tersebut...

aperpun, tafsir pada zaman nabi angat simple..
sebab persoalan dari sahabat terus mendapat jawapan dan petunjuk dari nabiMuhammad saw..
Allahummaftah 'alaina...
till the next idea..
papai..
assalamualaikum...
(,")

0 comments: