view my entries with this:

Sunday, June 1, 2014

rayuan penempatan jqaf 2012



masih di johor...
hmmm...

assalamualaikum korang...
seriously, agak kecewa bila ini yg terpampang di lappy...


x dapat jugak stay dengan suami..
tp, kali nie memang bersemangat nak buat rayuan...
so, esoknya terus siapkan apa yg patut and bergerak gi kpm untuk rayuan...

kalau sape2x tak tau caranya...
meh, aq kongsikan pengalaman aq...
so, first sekali mesti la ada surat rayuan and bukti2x....
lampirkan kat bahagian lampiran...

lepas tu, korang bawak surat tu g kpm...
bangunan kementerian pelajaran malaysia..
kompleks E, blok E2...
putrajaya...
masuk, tanya kat kaunter nak pegi bahagian sekolah rendah...
korang akan di suruh naik ke tingkat 3..
sampai kat tingkat 3, gi kat customer service tu, kata nak buat rayuan...
dia akan suruh tulis nama and ic...
kalau ada pegawai, nanti dia akan bawak la jumpa pegawai berkenaan...
ceritakan masalah korang...

walaubagaimanapun, kalau kes korang setakat nak ikut suami...
x seserius penyakit kronik, kene ugut atau sebagainya...
susah jugak nak dilayan...
kalau pegawai yg baik pun, dia just dapat tenangkan hati korang dengan hujah2x yang mudah dan munasabah serta sedap didengar...
time aq dengar tu, tak expect pun dapat tukar, tp tenang la jiwa...
tp, kalau dapat pegawai yg x bagus...
memang kene perli la korang...

lagi ape lagi ea...
haaa... kalau nak pegi, pakai pakaian macam nak masuk pejabat...
aq tak tau pulak ada prosedur pakaian yg perlu di ikut..
kesian my hubby, x pasal2x ke cucuk...
aq rasa dah cukup sopan dah...
bukannya my hubby x berbaju ke, berseluar koyak ke, berselipar jamban ke...
ish... pelik, cukup pelik sebenarnya...
lepas tu, tegur depan org terang-terangan...
tak berhemah langsung...

apepun, sape yg nak buat rayuan sempat lagi dalam masa cuti nie...
tp, korang kene jugak melapor diri dulu sebab mesyuarat utk pertukaran penempatan nie akan dibuat after 16 mei...

actually macam pelik jugak...
macam mana pihak pengurusan buat penempatan nie..
ada yang bujang dok dapat dekat ngan rumah...
yg berumah tangga jauh di hantar ke sabah sarawak...

untuk kpm, aq tak kan merungut kalau berjauhan dengan suami itu tidak mendatangkan apa-apa masalah...
reason pertama, moral....
dalam 2 minggu x jumpa usben memang boleh tahan lagi...
masuk minggu ke 3 memang moral down...
nak masuk kelas pown rasa malas...
macam mana la keberkatan tu nak sampai kat anak2x...
memang aq ustazah, faham konsep ikhlas dalam mengajar...
tp, aq juga tetap seorang manusia...
wanita lagi...
susah la nak kawal....

reason kedua, mcm aq yg pregnant nie...
dengan tak de transpoort...
nak harapkan kawan sekerja pegi hantar pegi balik klinik...
tambah dengan blood problem...
ambik darah semua waktu pagi....
terpaksa skip kelas...
dapat klinik mcm kat masai tu... lagi jenuh...
datang pukul 7.30, dapat jumpa doktor pkul 12...
pejabat pendidikan daerah kata kalau keluar lebih 4 jam, mintak surat mc kat doktor...
sampai kat doktor, prosedur diorang pulak tak lepaskan surat mc kecuali memang x mampu nak pegi sekolah...
macam mana? antara 2 jabatan bercanggah....
dah kene g klinik luar beli mc..
pembaziran sunggguh....
kadang2x sampai segan kat member tu, gi naik teksi...
pegi balik dan 24 hinggit...
pembaziran lagi....
pembaziran masa lagi...
kat klinik doktor dok takut-takutkan kata bahaya la, itu la, ini la....
sampai sekolah pk pulak dok push sebab keluar lama...
tak kan nak potong turn...
x de nak dilayannya walau kerja kerajaan pun....
memang tension....
dok berlinang je air mata nie ha....
tp, tabah gak nak pegi sekolah...
tp, pnp memang tak dapat bagi yang sehabis baik la....
dok standard takat tu je...

and aq ingat just aq je ada masalah nie...
rupanya... orang lain pun sama...
actually, berjauhan dengan suami nie boleh jadi punca pergaduhan...
maybe boleh sampai tahap perceraian....
kadang2x benda kecik pun boleh jadik besar...
masing2x moral x de supporter...
sape yg senasib je paham benda nie....

untuk pihak kementerian, anda sudah mengemukakan dasar bagi isteri untuk berada hampir dengan suami...
tetapi kenapa la dasar tersebut di lihat sukar untuk dilakasanakan...
harap dapat baiki dan cari jalan penyelesaian...
sekian....
till d next entry...








0 comments: