Tuesday, August 5, 2014

ceritA harI raye Aq...



bismillah..
assalamualaikum semua...
harap korang sihat je...
x terlambat nie aq nak ucap selamat hari raya...
maaf ea kalau penulisan aq dalam blog nie ada yang terguris hati korang yang membaca..
kalau tersalah tu, harap2x tegur la...
dengan cara yang berhemah sebaiknya sebab takut aq susah nak terima..
keras kepala jugak aq nie... my hubby kate la...
huhuhu...

so, macam2x terjadi time raye nie...
first of all..
first time aq raya kat rumah mertua nie...
tak banyak tolong pun...
maybe sebab tak berape dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran...
tambahan ada si kecik nie pulak...
and budaya yang berbeza dengan beraya dengan family sendiri...

so, rayer kali nie ikut cuti suami sebab aq sememangnya tngah cuti panjang...
cuti seminggu.. ada 7 hari nak kene citer...
hahaha..
aperpun, malam rayer...
dania sangat excited..
macam dah paham je esok nak raye...
malam tu abie dania bawak kitorang carik pelita.. tp, x banyak pun pelita...
kemeriahan di bandar tak sama macam di kampung..
apepun, yg penting.. my lil princess nie tetap excited..



see...?
har..har..har.. gelak mr crab..

rayer tahun nie dengan mertua..
first rayer kat rumah diorang kat sepang, selangor..
x sempat tolong banyak pun...
sememangnya aq nie pemalas orangnye... huhuhu...
tolong sikit2x je..
tambahan si kecik nie dah ada kan...

so, masa diorang solat sunat hari rayer, sempat la aq selfiekan diri sendirik..




terselit gambar si kecik neyh...


ada org kate.. canteq baju...
hah! actually, nie baju nikah.. recycle jadi baju raye..
harap maklum..
tu yg voke sikit tu.. harap jangan jealous yerp.. huhuhu..

x caye ke?
klik la kat sini... 

lepas tu, sesi fotografi bermula...






then, bergerak la ke kampung en suami (kedah-perlis)

berkenalan dengan pak ngah belah ayah..
balik dan rehat...

raye ke-2...
fesyen untuk hari nie di taja oleh nile.com (di taja dengan bayaran ea..) dan tudung daripada atiya boutique..
senang je nak bentuk shawl nie... cukup panjang untuk tutup depan dan bahagian belakang..
baju nie pulak saje je aq beli supaya sedondon dengan jubah encik suami...


baju cik dania for d first and second eid di taja oleh mak lang dari jenama kiki lala...
tq mak lang...
(,")


raye nie habis beraye kat umah adik-beradik belah mak en hubby...


cuba teka nak tangkap gambar ape...?
mmmoooooooooo...
hihi..



si kecik...




sempat pulak ambik gambo lembu (kepunyaan jiran pak su)..
then gi umah alang belah mak.. kaih rambutan...
lepas tu dapat jumpa dengan wa yg duduk kat damasara.. 
habis raye umah adik beradik mak seramai 4 orang...

hari raye ke-3..



hari nie beraye rumah adik beradik ayah pulak...
carik pemandangan padi kat rumah maklang belah ayah...




nie la mak lang dania di rumah mak lang belah ayah en hubby..
hihi..
comey kan mak lang dania...
wwweeeeeeeeeee~
fenin korang bace kan.. belasah je lah...

raye ke-4..
start hari nie dah tak menyempat dah bergambor..
bateri phone masing2x kong suda...
tp, ada citer best jugak hari nie...
aq dah jadik sedara cikgu Abu Hassan Morad...



he is my husben's 2 pupu...
siapa? penulis novel cinta madinah tu..
sempat pegi kenduri kawen anak dia... ada jugak aq sedara artis... hahahaha...

masa nak pegi kenduri tu sampai perkhabaran sedih..
bapak call kate pak de  (pak sedare-abang mak) koma...
suara dia sedih sangat tp, aq tak assume ape2x sebab dalam hati nie anggap insyallah pak de akan okay because selalu jugak pak de masuk hospital..
tp, lepas tu pecut jugak le ke kampung... tak jadi balik besout...
kesian my hubby, malam tu rehat rumah my sis kat bagan datoh sebelum melawat pak de di hospital esoknya...

raye ke-5..
hari nie hampir seharian berada di hospital untuk menunggu keadaan pak de...
dalam hati macam kuat je beranggapan pak de akan okay..
tp, lepas tengok anak-anak dia (my sepupu) mengalir air mata..
hati mula merasakan ini mungkin saat akhir untuk aq berjumpa dengannya...
pak de dlm keadaan nazak..
dr pun dah bgtau yg diorang x kan buat ape2x dah.. cuma tunggu masa je..
masa aq melawat pak de..
aq nampak mak long menggenggam tangan pak de tanpa di balas...
aq bayangkan berada di tempatnya...
sedeyh betol rasa... rasa nak pelok my husband di saat tu jugak..
ye la.. sebelum nie kalau kite genggam tangan suami kite, mesti berbalas dengan penuh kasih...
bila dah koma macam tu, tiada balasan genggaman apetah lagi kasih yg akan di curah..
kosong.. memang kosong...
turun je bawah terus aq peluk hubby sambil bersyukur dia masih berada di sisi...

raya ke-6..
bercaadang nak balik besout terbantut lg...
berehat lg kat rumah kakak and pd pkul 4.30 pg,  dr sahkan pak de tak de...
majlis tahlil berlangsung tp aq x terasa... macam masih terbayang pak de ada di sekitar rumah...
 di ruang tamu, di halaman rumah.. di kebun tepi tu...


yg dekat tngah tu la arwah...
harap korang sedekahkan al-fatihah utk pak de aq...
tak dengar la lepas nie usik2x dia...
aq terkilan sebab x sempat nak bermaafan dengan pak de...
tak tau dia akan pergi...
semoga rohnya ditempatkan bersama dengan hamba-hambaNya yang beriman...
bersimpati jugak dekat my mom yg kehilangan satu-satunya abang kesayangan dia...
semoga my mom tabah...

raye ke 7...
malam semalam dh sampai rumah...
sempat masak untuk bapak makan malam tu..
hari nie my kakak ipar masak untuk menu tengah hari...
alhamdulillah.. bersyukur sangat sebab dapat kakak-kakak ipar yang sangat baik...
kalau nak harap aq mesti blur je...
huhu...
dalam kebiasaan itu, air mata aq jatuh jugak sebab rindukan mak...
saat menulis nie pun bergenang air mata sebab hari raye tahun nie dapat jumpa mak berapa jam je...
terasa kekosongannya.. macam mane la perasaan my sepupu.. mesti lagi sedih...
semoga mereka juga tabah...
tp, seriously.. sangat rindukan mak...
~~~~~Oo~~~~~~
insyallah.. nanti nak balik kampung jugak jumpa mak...
tp, schedule macam sangat packed..
uuuwwwaaaaaaaa...

aq nak ending cerita raye nie macam mane ea?
p/s: sayangilah orang yang masih berada di sisi kite sebelum dia meninggalkan kite...
kite hanya pinjaman di dunia... org sekeliling pun sama.. jadi, apabila orang yang kita sayang pergi meninggalkan kita, janganlah bersedih kerana dia pergi meninggalkan kita untuk berjumpa dengan penciptaNya.. RabbulKareem...
~berdoa juga buat saudara kita di palestin.. lumpuhkan ekonomi yahudi dengan bantu boikot barangan mereka yerp..










0 comments: