view my entries with this:

Tuesday, November 20, 2012

daRjaT anTara mAta daN teLinGa



assalamualaikum korang..
haa... google berkenaan tajuk tadi...
jumpa gambar nie..
comelkan..

oke!! gambar nie melibatkan 3 deria betul??
mata, telinga and mulut...
tp, ada satu deria berkecuali..
ape yg berkecuali kak nad??
(after this korang boleh panggil aQ kak nad key)..
yg berkecuali tu mulut..
sebabnya mata ada = 2
telinga kita ada = 2
tp,mulut ada 1 je...
kan...

haa.. pandai korang!!
okey, darjat antara mata dengan telinga??
rasa korang mana lagi penting and hebat???
teka2x cepat!!


jawapan dia telinga!!

1. kalau korang pk2x balik an... sebenarnya, Allah ciptakan telinga kita nie hebat sangat.. Telinga yang cukup normal akan mampu menerima semua jenis bunyi dalam 1 masa..
contohnya, bila kite tengok tv, kita ada dengar audio dari tv tu, bunyi kenderaan yang lalu lalang, bunyi budak main kat depan rumah dan sebagainya...
tp, ajaibnya telinga kita nie an.. kita boleh nak arahkan telinga kita fokus untuk dengar bunyi dari tv je... and bunyi2x lain tu dapat diabaikan daripada mendapat tempat...
subhanallah... kuasa Allah...
kalau org yg pakai alat bantu mendengar tu, dia x kan boleh kawal bunyi yang masuk.. dia akan dengar semua benda and x boleh nak fokus kepada satu2x bunyi yang dia nak dengar..
hebat kan tuhan kita?
tuhan kita siapa?
mestilah Allah..
alhamdulillah...

2. dan lagi..............
korang tau tak orang yang buta, masih boleh bercakap...
tp, kalau orang yang pekak, dia tak boleh nak cakap...
bukan dia x boleh cakap (dalam konteks dia tak bisu)..
tp, dia tak dapat nak translit atau follow bunyi yang patut dia keluarkan...
dia tak tau bunyi tu macam mana...
tp, kes nie bagi diorang yg pekak sejak lahir la...
kalau dia pekak disebabkan kecederaan, insyallah dia masih boleh berkata-kata macam biasa...
hihi...

idea nie aQ kongsi dengan korang from lecture aQ tadi...
en Kamal nama dia...
kalau korang dapat belajar kat maktab ipoh..
jumpa la dia..
dia ajar seni dalam pendidikan...
hihi..
till d next entry...

0 comments: