view my entries with this:

Monday, November 12, 2012

pixma cOde erRor E16



assalamualaikum korang...
morning and semoga happy selalu...
aq masih tersadai kat johor menunggu khabar elaun zzzZZzzzz..
selagi x masuk, selagi tu la tak dapat balik perak..
ongkos enggak ada...

so, sementara tu..
korang ada printer?
pernang rosak x?
haaaa... kali nie aq nak ajar korang betulkan printer pixma error code E16...
error nie berkaitan dengan ink korang...
so, first step...
korang tekan butang reset dalam 6 - 7 second....
korang betulkan ink korang yg bermasalah..
i. tukar ink cadtridge
ii. sape yg pasang ink kat luar tu, korang kene bukak tutup selalu lepas guna printer...
kalau tidak dia stuck and jadik masalah yg sama...
so, dalam situasi nie, kalau ink korang still ada lagi, just bukak tiub kat atas tu...
and kalau ink korang dah habis, korang refill la...

then, korang off printer korang..
then, just on balik...
dah boleh print...
cacang!!!
selamat mencuba...

kalau macam aq arie tu.. betulkan...
timbul lagi satu problem that was code PO2..
yg nie selalunya benda or paper stuck..
ape yg korang kene buat just bukak or angkat upper side printer korang...
then, buang or tarik or betulkan apa yg menyebabkan printer korang stuck...
and sekali lagi tekan reset button 6 - 7 saat...
off... on semula...
insyallah...
jangan lupa baca bismilllah ea...
hik2x..
papai!!


0 comments: