view my entries with this:

Thursday, July 18, 2013

penGaruhi emOsi



assalamualaikum korang..
rasa sangat tak selesa...
pagi tadi tengok "only because it's u"..
cerita pasal seorang isteri yang sangat baik... kesalahan dia cuma sangat busy dalam kerjaya, bergantung harap kepada kesetiaan si suami.. tetapi akhirnya si suami yang baik itu berpaling tadah kepada kawan baiknya sendiri yang sangat la jealouskan si isteri..
kesian kat jin joo nie..
uwwaa...
menangis dah tegok tadi...

petang tadi..
terasa hati sangat2x pulak..

malam nie cerita pasal poligami ashraf muslim pulak...
bait nie mesti akan jadi famous "sucinya aku kau nikahi di Makkah, hebatnya dia kau sembunyikan di Thailand"

so, for this era...
walaupun aq tak suka perempuan lead lelaki because al-rijal qawamu al-nisa'..
tp, aq tak menyalahkan wanita-wanita yang cuba membela nasib mereka disebabkan sudah tidak ada kepercayaan kepada keturunan Adam..
mana taknya, kebanyakan Adam kini sangat mementingkan diri..
bukan semua la...
but ada di antara mereka yang menikmati wanita dan meninggalkan..
mulut manis bak gula di awalnya tetapi menghadiahkan tikaman pada akhirnya...
how women nak 100% depends kepada lelaki...
pabila kebanyakan adam tidak membuktikan bahawa hawa mampu bergantung hidup kepada antum..
jangan salahkan hawa kerana inginkan kerjaya sendiri untuk tujuan masa depan..
bukan si hawa mendoakan keruntuhan rumah tangga..
tp, adakah si adam mampu memberi sumpah setia bahawa si hawa tidak akan disia-siakan...?
perlukah salahkan si hawa pabila ingin mempertahankan keselamatan dan keselesaannya...?
agak pudar kepercayaan kepada si adam...

namun sesungguhnya kekuasaan itu hanya padaNya..
hingga kini aq masih inginkan kepimpipinan daripada lelaki..
tetapi aq juga mahu diberi peluang untuk mempertahankan diri...
dan sesungguhnya kekuasaan itu hanya padaNya..
Dia yang berhak di atas setiap QadaNya..
aq hanyalah hambaNya yang lemah dan jahil serta penuh kekhilafan...
semoga kite sentiasa diberi petunjuk agar di langsungkan kepada jalan yang lurus...
dihindarkan daripada jalan yang akan membawa kite ke NarNya...
dan memandu kite ke jalan JannahNya..
subhanallah walhamdulillah wa la ilaha illa Allah..
wa hua Allahu Akbar


0 comments: