view my entries with this:

Wednesday, July 3, 2013

x bOleH naK buKak BloG...



assalamualaikum korang....
nak citer sikit... sekarang aq dah boleh menarik nafas lega..
lega sangat selepas panik menghantui diri...
kenape?
aq x boleh nak buka blog aq...
mula aq gelabah...
kenape nie?
ape nak buat?
problem apekah nie?
virus ke?
ada orang hack ke?
ada orang block ke?
ada orang report ke sampai IE dgn GC x boleh nak bukak...
blank...


selalunya aq masuk admin guna blog aq je..
then, x gheti dah macam mana nak masuk as admin guna cara lain...
godek2x kat google, baru la dapat..
sign in je guna blogger.. ahahahaha.. terasa bodo jew..
huhu...

then, using admin aq try bukak blog...
search engine x jumpe pulak dah..
memang x boleh nak open blog aq tu...
cannot find katanya...

oleh kerana tngah gabra, aq try delete entry pasal elaun ipg tu..
takut ada orang report about my blog nie..
sebab ada post yg bgtau suruh buat macam tu..
hasilnya.. jeng..jeng..jeng..
hah..ha..
same je - -"

godeh2x lagi... at last aq terjumpa pasal problem yg berkaitan dengan domain..
rupanya itu la punca masalahnya...
before  this, blog aq.. kalau hanya dengan doubledeeya.blogspot.com pown dah boleh capai...
aq pown tak pasti sama ada ia expired ke, or DNS bertukar ke, sebab aq bukannya paham sangat bab2x IT nie.. although my minor ICT..
huahua..
rupanya, kene tambah www. kat depan my domain tu...
by the way, kalau korang mengalami masalah yang sama dengan aq..
cuba korang try tambah www. dekat alamat korang kat bahagian url tu..

aq try nak tukar kat blogger setting...
maknanya, from dobledeeya.blogspot.com tu kepada www.doubledeeya.blogspot.com
tp, tak boleh.. pihak blogspot kata domain tu dah ada org lain guna..
last2x aq tukar je nama domain aq tu daripada doubledeeya.blogspot.com kepada nadifirdausi.blogspot.com
bertukar sudah nama domain blog aq..
huhu..
so kalau korang nak carik blog aq tu, dah tak boleh guna domain lama tu.. carik guna alamat baru tu ea..
terima kasih...

tp, bila korang tukar domain nie, kroang mungkin akan menghadapi 2 masalah...
yg pertama, pasal bloglist korang..
and yang kedua pasal nuffnang korang...
tutorial untuk manage tu nanti aq buat entry lain okey..


till d next entry...


div class='comments' id='comments'>

1 comment:

  1. harap korang jangan ikut sangat entry nie... rupanya dalam kes aq, blogspot tngah demam.. sekejap boleh, sekajap x boleh... tp, sekarang dah okay.. x tau la kalau nanti x okay balik.. hehe.. harap maklum (,")

    ReplyDelete