Saturday, July 28, 2012

murid boleh bawak phone 2013



bismillahirrahmanirrahim...
assalamualaikum kourank...
bermula pada tahun 2013, murid2x akan dibenarkan untuk membawa telefon bimbit ke sekolah...
wajar atau tidak usul tersebut...
bagi aq sendiri, banyak keburukan daripada kebaikannya...
yes, sememamngnya ia memudahkan urusan antara parent dgn anak....
mendekatkan anak-anak dgn teknologi...

namun, dgn lulusnya usul tersebut...
anak-anak akan hilang minat utk belajar...
jika nak dibandingkan antara gadjet like that dgn sesi P&P, sudah tentu diorang akan pilih gadjet...
tumpuan kompem akan pk pasal mesej, nak tangkap2x gambo, nak game and macam2x...
lagi2x yg ada android and wifi...
abih, fb la...
youtube la...
emel la...

dan lagi...
akan berlaku banyak kes kecurian...
mana taknya, di kebanyakan sekolah...
bukan semua murid-murid nie anak orang senang...
yg busuk ati tu ha...
paham2x je la...
budak2x nie mana la nak pandai menilai baik and buruk..
kekadang main belasah je amik barang orang...
manusia nie kan ada banyak perangai...
dah tu nanti, parent salahkan sape?
cikgu jugak...
cikgu la kene carik gadjet tu...
guru disiplin daripada tugas mengajar dah bertukar jadik inspektor...
tak gitu...
bertambahlah lagi keje cikgu yg dah sedia ada banyak nie....

and terpk tak...
bila budak2x nie dah ada hak or priority to own a phone...
diorang yg lemah nie dah kompem jadik sasaran pemangsa ragut,
 mangsa buli kepada kaki2x samseng yang ada kat luar je...
sat gi, schedule geng2x nie bertukar la dari malam ke time budak2x abis sekolah....
ye lah, budak2x dah kaya....
sehari dapat 2, jual 50 hinggit 1 dah dapat 100 hinggit...
banyak pulak la mat rompak terlahir kat negara kita nie...
adoi la hai....
nauzubillah....

dan bagi pihak cikgu sendiri....
rasa ramai cikgu kene masuk penjara...
kenapa pulak?
nak tau, just tanya i privately, oke...

mak bapak pown kompem penin...
ater, anak2x nampak kawan ada phone....
startla merengek nak phone jugak....
kang x bagi kang...
lain pulak jadiknya, bagi pun lain jadiknya....

gejala sosial...
haaa...
isu hangat nie...
kebanyakan gejala sosial nie, bukan ke... kebanyakannya berpunca daripada gadjet....
kenal kat phone, mesej2x..
jumpa, kene bawak lari....

sekiranya ia diluluskan...
dan sehingga sampai satu tahap, ia tidak dapat dikawal...
jangan salahkan guru yang mendidik sekiranya phone di curi...
jangan salahkan guru sekiranya prestasi pelajaran merosot...
jangan salahkan guru sekiranya anak tidak beradab...
jangan salahkan guru jika gejala sosial berleluasa...

parent yg nak anak2x dia pandai IT...
boleh ajar anak2x secara personal di rumah...
sekiranya usul tersebut nak dijalankan sekalipun, bentangkan hasil kajian yg complete...
bertepatan dengan situasi yg sebenar...


jadinya, saya sebagai guru sendiri tidak menyokong usul tersebut...
kalau ada parent nak jugak anak2x boleh bawak phone...
nak bawak, bawak senyap2x...
kene rampas, selesaikan sendiri dgn guru disiplin....
untuk meng'usul'kan sesuatu seperti ini..
kajian kene dilakukan secara menyeluruh dan diperhatikan dari setiap aspek...
jangan sampai disebabkan teknologi, ketamadunan bangsa terabai...
baik melayu ke, cina or india...
kita semua dalam satu negara...
fikirlah untuk kebaikan bersama....
wallahua'lam...


div class='comments' id='comments'>

1 comment:

  1. ntah la kmenterian ni..klau nak memudahkan stdnt hubungi ibu bapa...just sdiakan la telefon awam...tgk je nt dpn cikgu pun stdnt dah kuang aja...ye la..dah hp je kat tgn..tak wjar la...byk lg pndktn lain klau nak memudahkan pljr hubungi ibu bapa mereka..

    ReplyDelete