view my entries with this:

Saturday, July 26, 2014

cara nak buat loan



assalamualaikum korang..
hutang.. zaman sekarang nie aq rasa...
pentadbiran ekonomi negara kita sekarang nie menggalakkan rakyat berhutang..
mana taknya, taraf hidup tinggi betol...
kalau setakat 50 hinggit nie.. kalau hidup kat bandar... eleh, boleh beli ape je la kan...
nak belajar kene hutang, nak beli kete ngan rumah pun berhutang jugak...
bayar la bulan2x... + bunga lagi.. kenapa org tak sebut riba? takut ke nak sebut riba nie...
tp, tu la hakikatnya.. riba...
nak tak nak, zaman sekarang nie memang x terlepas daripada riba...
hmmmmm...
tp x de nk citer cara buat loan pun nie...
nk tau lebih lanjut, better gi bank sendiri, tannya pegawai dia...
hihi.. (,")

boleh ke kite lari dr loan nie? boleh...
tp macam susah je selagi pentadbiran negara sendiri menggalakkan benda ni..
betol x?
kan...kan?
betol kan...
huhu...

apepun, aq nak citer sikit pasal loan..
if korang nak ambik loan, berhati2x ea...
kalau boleh x payah la berhutang untuk loan persendirian or persenol loan nie...
tp, kalau terdesak sangat..
perkara pertama yg korang kene buat adalah...
korang cek bank mane yg bagi interest paling rendah sekali...
and kalau korang salah seorang goverment servant..
terus je pegi bank rakyat sebab bank rakyat la yg proceed loan paling rendah..
and untuk goverment servant jugak... setiap bank ada pakej untuk korang yg mana interest dia lebih rendah daripada persenol loan biasa untuk pekerja swasta...
apepun, aq nak nasihatkan jangan senang2x je nak buat easy loan rhb ...
ape benda tu... mungkin ada antara korang yang tak pernah dengar pasal rhb easy loan nie..
selalu kalau korang pegi giant ke, tesco ke..
ada...
pernah nampak nie tak?

\

haaa.. memang senang nak proceed..
duit dapat on the spot..
tp, masyallah...
interest dia... tinggi giler..
21 percent per annum (setahun)...
paling mahal antara bank2x yg ada kat malaysia nie...
rasanya la... nanti korang cek sendiri ea...
huhu...

antara bank yang interest rendah.. korang boleh gi kat bank rakyat or bank islam...
tp, banyak keje sikit la...
kene sabar la okey...
(,")

tp, kalau boleh x berhutang lagi bagus...
hutang nie salah satu sebab keluarga porak peranda...
dok bergaduh pasal hutang je....

p/s: ingat, rezeki tu datang daripada Allah.. jangan persoalkan duit sangat2x kat dunia  nie...
sebab dunia nie pinjaman je.. aq pun sedang berusaha untuk redha dan tawakal dengan cara yang betul...
in the process.. harap dapat baiki diri ke arah yang lebih baik... dan semoga Allah membantu aq dan keluarga mampu membayar balik segala hutang-piutang di dunia nie...
amiiinnn...


0 comments: