view my entries with this:

Saturday, May 17, 2014

kEnapA kitA x sayAng diri kIta macAm kiTa sAyanG ketE KitE?



assalamualaikum korang...
yups, persoalan nie timbul...
kenape kite tak sayang diri kite macam kite sayang kereta kite...
aq utarakan isu nie sebab ramai yang ambik insurans kita tp, perlindungan diri tak de...

naik kete ---- eksiden ---- kete dapat perlindungan utk repair ---- diri sendiri kene guna ongkos sendiri..
itu pun buat cukup2x syarat dapat treatment.....
mcm zalim jek bunyinya... huhu...
????????

aq nak advice dekat korang utk ambil sekurang-kurangnya satu pelan perlindungan diri...
antaranya korang boleh apply for takaful ikhlas plan...


Photo

untuk pengetahuan korang takaful dan insurans berbeza tau...
berbeza dari segi ape...?

first, skim takaful ikhlas nie memang dijamin tak de penglibatan atau syubhah dalam pelaburannya pada perkara-perkara yang haram... kalau insurans, tak pasti punca pelaburan daripada mana.. sekiranya ia ada terbabit dalam judi atau arak, korang pun dapat la sahamnya... espeacially riba... memang tak terlepas korang daripada riba...
so, for muslims, better ambil yg takaful...

second, if korang ambil perlindungan takaful...
korang bukan sahaja dapat perlindungan di dunia tetapi jugak dapat saham akhirat...
korang dah tak payah susah-susah nak fikir pasal sedekah jariah yang menjadi antara amalan yang tidak terputus sesudah kita mati...
sebabnya adalah kerana takaful menggunakan model wakalah...
kite bukan saving duit untuk perlindungan kite sahaja tetapi jugak semua ahli yang menabung sama...
sebab tu tabungan kite tu dibahagikan kepada dua iaitu tabung simpanan dan khairat kematian...
konsepnya adalah, bila sedara seagama kita yang lain dalam kesusahan, kite membantu mereka dan apabila kite kesusahan, mereka aka membantu kite....

konsep takaful nie jugak macam saving akaun...
korang menyimpan sambil beramal...
bantuan di dunia dapat, kesenangan di akhirat pun dapat..
sebab ada sedekah dalam simpanan kite tu...

mungkin sesiapa yang tak biasa akan fikir:
ala... kite sihat je, x pernah sakit pun....
mane nak tau, esok, bulan depan, tahun depan ke kite kemalangan or ada penyakit kronik...
mane nak cekau duit on the spot... kan...

and mungkin ad yg kedekut x nak share dengan org lain..
yg nie, aq tak boleh nak buat ape-apelah....
apepun, takaful ikhlas boleh bagi serendah 80 hinggit sebulan untuk tabungan perlindungan nie...
aq tak memaksa....
keputusan adalah di tangan korang...
sape yg rasa berminat, boleh pm di 01131771878

penaja:


till d next entry...


0 comments: