Wednesday, July 29, 2015

en fiRdauS.. romAntik Ke?



assalamualaikum korang...
may korang berbahagia sentiasa...

so, entry kali nie pasal apa pulak ea..
actually nak memuji hubby sendiri.. tp, takut korang termuntah pulak baca.. so, main point nya aq cerita pasal novel yg aq baru baaca je la...

dalam sebulan nie aq cuba habiskan satu novel yang dipinjam daripada adeq aq... 
tajuk dia : Dia.. isteri luar biasa...
and seperti biasa, novel lebih menyerlah daripada tengok cerita...
for me la kan...
lebih touching aq rasa bila baca novel ni....
ngeh..ngeh..

tp, aq tak sangka pulak bila baca novel tu...
personality my hubby rupanya lebih kurang Raden Amzar...
bab-bab lain x de la sama..
my hubby tak de la sebijak husband Dewi yang berpangkat professor tu...
kaya pun tak jugak... just kerja makan gaji je...
keluarga pun x de la sebahagia Dr Amzar tu..
isteri dia pulak jauh la beza dengan si Dewi tu..
isteri en firdaus ni tergolong dalam golongan biasa je.. x de yg speacial sangat untuk diceritakan.. huhu..

tp, rupanya antara personality yg ada pada my hubby, penulis novel akan kategorikan dalam romantik... romantik ke en firdaus nie?..
baru aq sedar... most of gambaran maya dalam kotak fikiran aq berkenaan dengan cara layanan Raden Amzar rupanya sama dengan suami...

bila fikir-fikir balik, lepas jadi mommy kepada 2 puteri nie, tahap kesabaran aq memang merudum.. cepat je nak moody, cepat je nak tension, cepat je nak naik angin... and most of the time en firdaus akan coolkan.. ye la.. adegan peluk-peluk, gosok belakang, kiss kepala & pipi... memang cara dia tenangkan aq bila tngah mengamuk... kalau diikut ego lelaki, susah nak tahan kot.. boleh saja kaum diorang pedesing keluar rumah cari ketenangan dengan kawan-kawan...

and en. firdaus nie memang suka menyakat.. kalau dia tension, buat muka badak je, aq akan jadi lagi tension daripada dia... dah la duduk rumah mak mertua kan.. kalau dia tengah marah tu, rasa macam a girl yg duduk tepi corner je... uuuwwaaaaa...

and, most of the time jugak en firdaus nie banyak sabar.. ye lah.. jika nak dibadningkan dengan ego lelaki...
selalu je nak buat statement besar2x yang kata THEY ARE ALWAYS RIGHT.. benci je kan... huhu...
tp, alhamdulillah... rupanya ramai jugak lelaki yang tolerant... 

so, bila ada je adegan romantik yang ada dalam citer tu, rasa seolah-olah sama je.. tu yang syok baca tu...
and pergaduhan dan main tarik tali tu sebenarnya salah satu ramuan dalam rumah tangga kita..
yang penting, kita kena sentiasa berhati-hati daripada sikap lalai sebab syaitan memang bersorak bila berlaku perceraian nie...

so...
overall cerita tu okay la...

betul jugak, kadang-kadang org yg free hair nie la yang baik... perempuan bertudung nie mulut macam longkang, hati busuk... tp, kenalan aq yg bertudung okay je la... tak de la yg busuk hati pun.. mungkin certain2x tp jarang la jumpa... konklusinya, don't judge a book by it's cover.. sebab tu orang kata kalau tak kenal maka tak cinta...
and tak bermakna pulak aq  sokong kepada budaya free hair ni sebab terang-terang syariat suruh tutup auratkan...
aq kan ustazah (x berapa nak ustazah sangat la kan).. hmm... bila nak jadi ustazah sejati neyh? korang doakan ye...
aminnn...
tp, apa yang mampu kita mampu buat untuk patuh syariat, patuh la... mungkin kita akan lalai, tp bila kita sedar, cubalah yang terbaik untuk terus mengindahkan perhubungan suami isteri nie...

apepun, boleh la baca buku novel tu buat kudap-kudap kepala...
so, selamat membaca ea... till d next entry..


0 comments: