Wednesday, August 12, 2015

Kursus orientasi dskp kssr pendidikan islam tahun 6 2015

Assalamualaikum korang..
Hye2x.. harap semua bersemangat & ceria...

Sekarang ni aq tengah kursus.. sempat lg kan nak update blog.. kah2x...

Kursus tentang apa? Sila baca tajuk entry.. kali ni melibatkan keseluruhan sekolah di kl.. so first time jumpa para gpi kl ni.. mcm2x karenah..

Actually start dr semalam lg.. tp semalam  mcm boring sikit sebab teori kan... hari ni best sikit sebab praktikal.. dan lagi faham lebih la kan.. nampak apa yang salah dan apa yang perlu diperbetulkan..

Selain tu.. menambah semangat untuk ajar murid dgn lebih baik...
Apapun, terima kasih pihak jpn kl bahagian pendidikan islam sebab menambahkan kefahaman guru baru mcm aq ni..

kursus macam ni kena buat selalu supaya guru sentiasa bermotivasi untuk mengajar sepanjang bergelar guru.. ye la.. kadang2x kita rasa boring.. so, bila ada aktiviti mcm ni.. ok la.. bg aq yg baru.. untuk yg veteran aq x pasti.. tambahan lagi dapat kenal kawan2x lain.. dan situasi dan masalah yang berlaku sekitar pendidikan di kl...

Yes.. semoga dapat teach warisan bangsa dgn lebih baik..
Bye... salam alaik..

Highlight utk kursus ni..

Bidang ada 7 : al-quran, hadis, aqidah, ibadah, sirah, adab dan jawi.

12 elemen rph: mata pelajaran, kelas, masa, kehadiran, standard kandungan, standard prestasi, objektif, aktiviti, emk, bbb, pentaksiran dan impak. Mesti ada dalam rph..

Yg dihighlightkan.. aktiviti menyokong objektif, objektif jadi guide utk kita capai standard pembelajaran dan standard pembelajaran merupakan indikator atau proses untuk kita capai standard kandungan..

Gunakan kbat dalam pdp.. bases on taksonomi bloom..
1. Ingat
2. Faham
3. Aplikasi
4. Analisis
5. Menilai
6. Mencipta

Tahap penguasaan murid :
1. Ilmu
2. Amali
3. Amalan
4. Iltizam
5. Penghayatan
6. Pentabiaatan

Standard pembelajaran x semestinya dijalankan dalam 1 pdp.. namun begitu ia perlu dilaksanakan..

Objektif mengikut tahap murid tetapi perlu melalui setiap indikator (standard pembelajaran).. dan juga boleh diukur..

Nak tahu lebih lanjut.. sila komen key.. bye..

Salam alaik..

0 comments: