view my entries with this:

Friday, June 5, 2015

nUr fAraH keMboNg pErut



assalamualaikum korang...
hari nie hari apa? oh, ye... hari khamis.. esok hari jumaat... bila dah cuti nie, hari pun dah tak ingat dah... muahahaha..

ehem.. untuk entry kali nie aq nak citer pasal kembong perut... biasa untuk baby nie kembong perut... macam mana nak tau baby kembong perut?
pada kebiasaanya baby akan meragam and menangis... menangis dia bukan macam nak susu.. nyaring lagi daripada nak susu.. actually, boleh dikatakan kembong perut nie macam penyakit la... macam korang rasa senak perut macam tu....
and, puncanya adalah baby angin masuk badan baby melalui udara.. sebab tu org tua-tua suruh bedung and barut baby.. and kepala baby kene tutup sama ada guna topi baby tu ataupun tuala kecik saiz sapu tangan tu or apa2x kain yang sesuai la...
selain tu, mak baby pun boleh jadi punca.. bila badan mak baby berangin, baby pun akan kene tempias sama sebab diorang dok menyusu dengan mommies kan... apa yang boleh jadi penyebab kepada angin dalam badan ibu nie..

1. mandi air sejuk
2. minum and makan benda sejuk
3. makan tak ikut time
4. x bertungku
setahu aq kebanyakkannya berkaitan dengan sejuk la... 

so, berbeza dengan dania, untuk nur farah, aq tekad nak pantang betol2x.. kalau dania dulu, dia 2 minggu aq dah start minum air sejuk, makan jambu batu ect... tp, alhamdulillah.. dania jenis tahan lasak.. untuk nur farah nie lain pulak ceritanya... aq siap makan ubat angin lagi tp still kembung jugak perut dia.. dah la dia jenis berjaga malam.. start pkul 2 am tu dia akan bangun.. and bila dia rasa tak selesa.. dia meragam la.. so, aq la tension sebab aq bukan jenis suka kalau orang dok kacau tdo.. hobi tu.. hahaha... jadi, bila kena bangun pkul 2 sampai nak subuh.. x ke tension dibuatnya...?
tp, kesian jgk kat nur farah...

sensitif puteri aq yg sorang ni.. x leh sejuk, ummie x leh x jaga mkn.... alamatnya kalau x jg kembong la peyut dia.. and mcm biasa, mak tok lg risau drpd ummie.. huhu.. farah nie selalu kentut.. and kalau kentut mesti poo sekali.. tp, still kembung jgk..

so, usaha yg dah try buat..
1. letak minyak telon kat kawasan perut, tapak kaki and betis farah.. 
2. sendawakan farah after menyusu walaupun tngah  tdo..
3. urut kaki farah..
4. selimut dan tutup kepala
5. buat urutan kat perut farah..
6. demah perut farah dgn tgn or tungku

alhamdulillah.. step 2,3, 5 dgn 6 tu dpt kurangkan kembung kat perut dia...
so, harap malam nie dapat la ummie tdo dgn baik..



0 comments: