view my entries with this:

Saturday, November 13, 2010

TukaR IcoN SebelaH BloG List

salam kourank
so, bila dah buat
mesti nak ingat
nie salah satu supaya jangan lupa ingatan la
eh!! bukan2x..
nie bukan pasal luper diri ker aper ker..
hehe..
just tutorial yg saya belajar from mommy pinky
mommyPinky ajar cara nak letak gambar cumel ganti icon blogger kat blogList



macam penguin tu
hehe

1st : Dashboard / Design / Edit HTML / Download Full Template 

Dashboard

Design

Edit HTML


kourank download template and simpan kat maner2x file
notepad paling sesuai, key
benda neyh...
jalan selamat kalau kourank tersalah buat, then tak leh nak reverse@undo
just copy paste jer balik tau

2nd: carik code kat bawah nie



nak senang, tekan Ctrl + f
copy baris pertama, paste kat popup yg keluar after kourank tekan Ctrl + f


example =)
nie kepada mereka yg guna google chrome, nampak la macam nie
yg lain..yahoo ker, fireFox ker, lain sikit la pop_up dia..
tp..
fungsi lebey kurang jer
nanti kourank dapat cam nie..


kourank select code yg sama seperti kat box pink tu...
gantikan dengan code kat bawah nie....

.sidebar ul {
list-style:none;
margin:0 0 0;
padding:10px 0 0;
}
.sidebar ul li {
background:url(URL Gambar Kesukaan) no-repeat 2px .25em;
margin:0;
padding:0 0 3px 16px;
margin-bottom:2px;
text-indent:7px;
line-height:1.3em;
}

url gambar kesukaan tu, kourank tukar dengan url icon yg kourank nak guna
deeya punyer jadik cenggini




deeya guna icon ini:
http://www.awicons.com/free-icons/download/animal-icons/tux-penguin-icons-by-yellow-icon/png/48/Penguin_3.png


3rd: then save template

4th: then, kourank gi...

Design / Page Elements / Add a Gadget / + Blog List



kalau dah ader widget blog list tu
just edit jer eh
yang penting...
ilangkan tanda  pada ruangan ikon




and 
save

dah siap!!

mudah jer, tak faham sila tanyer saya atau mommyPinky eh
sebab dia guru saya dalam hal nie
hehe
(,")
div class='comments' id='comments'>

4 comments:

  1. @nina.. tak jadik ker... tutorial dah more spesifik..
    nina tak der basic coding... so, susah sikit.. tp, buleh jer.. yg penting.. jangan putus asa key!!\
    chaiyok!! nina!!

    ReplyDelete
  2. @rara dekat bawah kotak coding tu kan ada :
    "Revert widget templates to default" cuba klik kat situ eh... =)

    ReplyDelete