Friday, November 26, 2010

jOm ceRitA pAsaL rUKUn IsLam I..

kadang2x..
ader tak kourank selami..
aper kah maksud syahadah bagi diri kourank dan orang lain
sama tak aper yg kourank faham berkenaan dengan kalimah syahadah dengan aper yang orang lain faham mengenainya

secara dasarnya
kalimah syahadah itu..
secara khususnya adalah:





ader yg tak atu baca jawi???
x per...
kiter belajar


sebutnya begini (,"):


ash_hadu an la ilaha illa Allah
wa ash_hadu anna muhammad rasulullah






namun, dengan wujudnya pelbagai bahasa di dalam dalam dunia nie..
maka ia dierti dan difahamkan mengikut bahasa masing-masing
antaranya:
di dalam bahasa melayu


aku naik saksi bahawa tiada tuhan selain Allah swt
dan nabi Muhammad saw itu pesuruh Allah swt


all d malaysian i raser boleh bacer bahasa melayu dan faham kan?
maybe yg tak faham part Allah dan rasul...
so, kourank boleh klik kat sini:





dan sini:











hmm...
kalau kourank tengok kepada sejarah Islam..


kaum musyrikin secara terang-terangan menolak kedua-dua frasa tersebut
antara sebabnya..
pengkaji sejarah mengatakan bahawa:
1. mereka tak menerima kewujudan Allah swt kerana diorang tak nak meninggalkan amalam nenek moyang diorang yang dah berabad meniti kehidupan diorang sehari-hari iaitu menyembah berhala
lepas tu..
dah tentunya tak kan ada lagi proses pembuatan patung berhala iaitu 
hubal, latta, uzza dan manat 
jadik, business diorang dalam bahagian tu akan terjejas..
seterusnya menjejaskan ekonomi kaum musyrikin itu sendiri


2. diorang tak nak mengaku bahawa nabi Muhammad itu pesuruh Allah kerana..
diorang fikir, kalau diorang mengaku nabi Muhammad saw sebagai rasul..
maksudnya diorang mengaku nabi Muhammad saw sebagai ketua mereka
habis la diorang punyer autoriti dalam pentadbiran
tu la natara sebab yang membuatkan diorang menentang hebat frasa kedua




kaum yahudi dan nasrani yang awal pulak...
yang masih berpegang dengan ajaran rasul-rasul mereka..
sebelum agama mereka diselewengkan masih menerima frasa syahadah yang pertama iaitu
berkiatan dengan kewujudan Allah swt sebagai tuhan
tp, diorang susah sikit nak terima nabi Muhammad saw sebagai rasul akhir zaman
terutamanya kaum yahudi


selari dengan sejarah awal, kaum yahudi nie yang pertama sekali melanggar perjanjian besar di antara manusia iaitu semasa peristiwa miftah al-makkah
bagi diorang, sepatutnyer, rasul terakhir mesti la berasal-usulkan daripada bangsa mereka sendiri that is bani Israil
kourank pernah tengok usul-usul nabi kiter tak?
memang banyak yg berketurunan bani Israil
namun begitu, sangkaan diorang meleset bila nabi akhir al-zaman mucul daripada bangsa lain yang mereka anggap rendah daripada mereka
itu 1 hal..


diorang jugak menyatakan bahawa mereka merupakan kaum terpilih oleh tuhan
ideologi itu jugak la yang membuatkan diorang pk bangsa lain tak layak berdiri sama taraf dengan dioarang
dan membolehkan bangsa lain dihina, didera hatta dibunuh tanpa rasa bersalah sikit pown


tp, memang kental bangsa Israel nie
diorang dulu tak ada negara, boleh pulak amik tanah di Palestin dan buat negara sendiri yg dikenali sebagai Israel
bangsa diorang nie ader kat seluruh pelosok dunia...
dari timur ke barat
dari utara ke selatan
dan kehidupan diorang bukannya mudah
buktinya???
haa...
pernah dengar tak pembunuhan beramai-ramai orang yahudi oleh Hitler?
pentadbir German dulu
ader makna pembunuhan tu sebenarnya
nak citer kat sini memang panjang
so, kourang leh try tanyer cikgu sejarah kourank sebab jadik amcam tu
kalau cikgu sejarah kourank tak tau
suruh dia mengaji balik
ehehehe...
jangan marah ha cikgu...
huhu


and walaupun ader peristiwa2x macam tu, diorang boleh survive
antara bangsa yang paling lama di dunia


dan Allah swt pown mengiyerkan di dalam firmanNya:


“Hai Bani Israil, ingatlah akan nikmat-Ku yang telah aku anugerahkan kepadamu dan (ingatlah pula) bahwasanya aku telah melebihkan kamu atas segala umat.” (QS. Al Baqarah: 47)

Allah swt meletakkan syarat kepada mereka utk menjadi kaum yg terpilih
tp, diorang memiliki tak semua syarat tu?
jawapannya tak..
nanti i buat entri lain utk itu ea...
so, diorang engkar kepada Allah swt akhirnya.. 
jom kita telusuri kisah kaum yahudi nie dalam al-Quran


“Hai Bani Israil, ingatlah akan nikmat-Ku yang telah aku anugerahkan kepadamu dan (ingatlah pula) bahwasanya aku telah melebihkan kamu atas segala umat.” (QS. Al Baqarah: 47)

Namun mereka berlaku ingkar dan menganiaya diri sendiri. Mereka kufur di depan hidung Nabi Musa dan menyembah anak lembu sehingga Allah menurunkan azab kepada mereka.

“Dan (ingatlah), ketika Musa berkata kepada kaumnya: "Hai kaumku, Sesungguhnya kamu telah Menganiaya dirimu sendiri karena kamu telah menjadikan anak lembu (sembahanmu), Maka bertaubatlah kepada Tuhan yang menjadikan kamu dan bunuhlah dirimu[1]. hal itu adalah lebih baik bagimu pada sisi Tuhan yang menjadikan kamu; Maka Allah akan menerima taubatmu. Sesungguhnya Dialah yang Maha Penerima taubat lagi Maha Penyayang." (QS. Al-Baqarah: 54)

“Dan (ingatlah), ketika kamu berkata: "Hai Musa, Kami tidak akan beriman kepadamu sebelum Kami melihat Allah dengan terang[2], karena itu kamu disambar halilintar, sedang kamu menyaksikannya[3]." (QS. Al-Baqarah:55)

“Setelah itu Kami bangkitkan kamu sesudah kamu mati[4], supaya kamu bersyukur.” (QS. Al-Baqarah:56)
Alquran (Surah Al Baqarah: 94-96) membongkar rahasia kebusukan bangsa Yahudi yang ingkar sebagai berikut:

94. Katakanlah: "Jika kamu (menganggap bahwa) kampung akhirat (surga) itu khusus untukmu di sisi Allah, bukan untuk orang lain, Maka inginilah kematian(mu), jika kamu memang benar.

95. dan sekali-kali mereka tidak akan mengingini kematian itu selama-lamanya, karena kesalahan-kesalahan yang telah diperbuat oleh tangan mereka (sendiri), dan Allah Maha mengetahui siapa orang-orang yang aniaya.

96. dan sungguh kamu akan mendapati mereka, manusia yang paling loba kepada kehidupan (di dunia), bahkan (lebih loba lagi) dari orang-orang musyrik. masing-masing mereka ingin agar diberi umur seribu tahun, Padahal umur panjang itu sekali-kali tidak akan menjauhkannya daripada siksa. Allah Maha mengetahui apa yang mereka kerjakan.



untuk kiter sebagai umat Islam...
sejahat mana pown kiter...
janganla sampai kiter hilangkan syahadah itu dalam diri kita
berpegangla kepadaNya
dan jangan sekali-kali mensyirikkanNya dengan sesuatu yang lain
Allahu a'lam


so, selamat beramal kourank
(,")

0 comments: