view my entries with this:

Monday, October 27, 2014

buku merah kedua



bismillahirrahmanirrahim..
alhamdulillah...
dah awal ramadhan dah... selamat tahun baru korang...
tp, kan.. nak katanya.. aq sendiri tak sedar hari maal hijrah nie... huhu...
tak baca doa pun... harap2x tahun baru nie lebih berkah dan lebih baik dari tahun sebelumnya...
sebab ape boleh sampai tak sedar nie?
sebab keletihan tahap maksimum... rasa macam kene buat phisical training sepanjang hari penatnya... tahunya nak tdo je... lepas tu perut rasa sebu je.. tekak dok loya semacam je.. so, tau nak baring je...
nasib baik la en hubby sweet orgnya... ngee.. tQ bie...


korang, aq dah buat buku merah dah... alhamdulillah di permudahkan urusan...
ingatkan dah kene bebel sepanjang check up dengan nurse... tp, nurse kat sini okay la.. x de la dia pressure para mommy nie kan... diorang senyum dan ketawa je bila tanya pasal first baby....

so, pada pada 15 oktober 2014 aq mencekalkan diri utk buat buku merah yang kedua dalam hidup aq as mommy...
memang dah ready nak tadah telinga menerima kata-kata yang mungkin memedihkan hati...
tp, alhamudulillah nurse kat klinik nie sangat la okay...
utk second baby nie aq dah tak buat kat klinik kuarters klia atau pun salak tinggi...
aq terus je bukak kat klinik satu malaysia jalan hang tuah, kl sebab klinik nie sebelah sekolah je...
kalau nak buat kat rumah kompem kene mc selalu.. kesian kat sekolah, kesian kat cikgu2x nak ganti masa aq...
so, aq decide buat kat kl je...
masuk2x je dalam klinik, environment dia okay la... tak de la macam kat johor dulu patient sampai tak de tempat duduk... orang tak ramai sangat macam kat sana or tak lambat sangat macam kat kk salak tinggi sebab tak depend on computer 100%.. menulis nie lagi laju daripada menaip sebenarnya... ciptaan Allah kan lebih hebat... kan... ngee..
so, first nurse yang bukak buku dah dapat trace aq skip makan ubat bila tengok tarikh lahir dania...
and dia dapat trace yg aq nie teramatla subur bila tengok tarikh nikah aq... kiki...
tp, dia gelak and bagi dorongan je... dia kata tak pe.. dh rezeki... hilang kecut perut aq...
lepas result HB keluar aq di transfer dekat staf nurse sebab result low...
9 je HB aq.. so, x okay la kan.. tahap kuning.. kalau bawah 9, dah merah dah.. atas palang je la tu...

banyak la yang staf nurse tu citer pasal anemia nie...
lama jugak la dok sembang dengan dia...
lepas check up perut.. staf nurse suruh jumpa jugak dengan doctor sebab perut tak nampak lagi... aq bajet time tu dah 10 minggu dah.. kalau ikut tarikh period la...

alamak, 11.25.. kelas... so, mintak skip keja g ngajo datang balik semula sebelah petang utk jumpa doctor...
ayat doctor ape?
awak.... baby awak baru lagi kan... baby awak berapa bulan...? 
aq jawab la nak masuk 4...
doc: haa... kan... tak boleh la macam tu...
aq sengeh je dengar doctor kata macam tu...
doc: jom kita scan dulu...
dah letak gel... doc kata: haaa.. dah ada heartbeat dah pun...
(aq rasa kalau tak de memang doc sruuh gugurkan kandungan tu) huhuhu...
gaya dia cakap macam  tu la...
tp, at last dia kata... haaa.. x pe la sebab delivery awak sebelum nie okay kan...
alhamdulillah...
ngee...

seronoknya sebab kat sini baby scan tu di ambil gambarnya...
first time ada scan baby sendiri... time dania dulu tak de... so, it make me feel tenang dan yakin yg akan menimang cahaya mata sekali lagi...
har..har..har... padahal seghiau bersalin first tak hilang lagi... teringat lagi sakit contraction... teringat lagi sakit kene jahit... teringat lagi seksanya berpantang...
huhuhu...

apepun, selesai.. cuma ada perbezaan pendapat utk tarikh due depend on tarikh period awal bulan 5...
sebab tu doctor suruh check up sekali lagi pada 23 oktober...
tp, disebabkan masalah tertentu... aq gi check up pada 24 oktober kat salak tinggi..
cuti kan...
so, tumpang le kat sana....
doctor kat sana pun okay... dia cuma bgtau risiko je la baby rapat nie...
and dapat tarikh due..
so, insyallah... my second baby akan lahir pada 18 mei 2015... 11 bulan 2 minggu beza dengan dania....

tp seriously, sangat la penat bila kite mengandung sambil tu ada baby kecik...
penat saangat rasanya,,, en hubby la yang banyak tolong... nasib baik dia jenis yang rajin...
alhamdulillah...
so, lepas nie aq nak citer pasal kuatnya second baby nie...
and tips supaya korang tidak terlajak macam aq..
so, tunggu entry yg selepas nie yerp... bye... salam alaik...




0 comments: