Skip to main content

SUAMI MEROKOK



Image result for no rokok

"assalamualaikum sis. Sepanjang saya berkenalan dengan suami saya, saya tak tahu yang dia merokok. Saya pulak jenis yang x suka merokok. Kadang-kadang isu ni sehingga menimbulkan pergaduhan antara kami sehingga saya rasa macam nak berpisah je dengan dia."

Waalaikumsalam. Mintak je cerai... eh, eh... hihi.. sis gurau je. Dah jadi suami, x kan lah mudah sangat nak bercerai-berai. Atas dasar apa pulak kita berkahwin tu kan.. Yup, sis faham situasi macam mana kita nak tinggal serumah dengan suami yang selalu buat benda yang kita tak suka. stress kan.. lagi-lagi kalau kita ni jenis yang x suka sangat bab-bab tersebut. Yelah, pertamanya rokok tu kan merbahaya. kalau dia sakit, kena kanser atau penyakit lain. yang susah siapa? isteri jugak. kalau mati cepat, yang susah siapa? isteri jugak kan..

Apa yang penting sekarang adalah sabar. Memang kena banyak sabar. Awak kena explain dengan suami yang awak x suka rokok tu dan kenapa awak tak suka. kalau ikut sesetengah ulama, rokok tu haram. sama dengan hukum bunuh diri. sebab matinya disebabkan dia sendiri yang mendatangkan kemudharatan terhadap diri dia. explain la elok-elok dekat suami. betul, dalam iklan org kata senang je nak berenti merokok. hah..hah.. susah sebenarnya. yang berhenti tu pun kalau dia sedar yang kematian disebabkan rokok tu adalah berdosa (Allah), atau disebabkan orang yang dia sayang sangat2x atau dia jatuh sakit baru nak stop.. kalau x, sekali dah syok berasap, memang susah la nak berhenti..

Masa. Ini adalah salah satu perkara yang awak akan adapt jugak nanti. Orang kata practice make perfect. Dah hari2x macam tu, lama-lama akan terbiasa. Cumanya jangan la biar dia merokok depan awak atau anak-anak. Nak berasap pun g la keluar rumah ke, kebun ke mana-mana la yang awak x nampak. Ye lah. Manusia ni kalau hari2x terima or nampak benda yang kita x suka, hidup akan jadi stress, x happy. Insyallah, lama-lama awak x kan marah pun dengan habit dia... janji dia tau nak hormat awak..

Selagi dia jalankan tanggungjawab dia dekat awak dan anak-anak (kalau ada). Cukup nafkah zahir batin. bagi makan, bagi tempat berlindung, jaga awak. Bersama lah di sisi dia. Lagi-lagi kalau dah ada anak. Jangan ambil mudah nak berpisah. Kesian dekat anak-anak. Lain la cerita kalau dia dah la x kerja. duit rokok pun awak yang bagi.. haaa... yang ni memang something wrong somewhere. x de rasa tanggungjawab dalam diri dia. kalau dia x berubah, x layaklah dia jadi suami. sepatutnya suami menjaga isteri, ni tidak, terbalik kod pulak. Boleh jumpa pegawai agama untuk kaunseling or tanya orang terdekat penyelesaian yang terbaik.. Apapun, semoga hidup awak bahagia selalu ye...



Comments

  1. allahuakhabr.. mmg kena banyak sabarla bila jadi cemni. doakan la insyallah one day dia stop T.T

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

cara semak baki hutang aeon

assalamualaikum korang... pernah pergi sen heng? beli barang elektrik secara ansuran? pernah x? aq pernah.. and macam biasa kita akan kena buat pinjaman dengan aeon... aq pun x tau pinjaman ke apa ke? yang penting, u all kena bayar ansuran dekat aeon.. aeon ni macam bank kot sbb bila baca2x, kredit card pun dia ada keluarkan.. kayo tul owner aeon ni... and now, aeon terbesar akan di buka kat nilai.. tp, masih dalam pembinaan la..
okay, berbalik kepada tajuk kat atas... macam mana nak semak baki hutang korang.. senang je sebab korang boleh pakai sms.. dan sms ni dikenakan caj tau.. jangan marah pulak kalau kredit tetiba kurang. aq dah bgtau ea... hihi...
korang hantar mesej ke 63633 taip = aeon baki 1234* (1234 tu 4 nombor belakang ic korang)
so, jom la bayar hutang cepat2x...
ada 1 benda aq nak nasihatkan... kalau nak beli phone x payah la hutang2x.. baik korang kumpul duit beli... tunggu la kejap dalam 5 bulan sebelum tu pakai la phone biasa dulu.. sebab apa.. sebab kalau macam aq, …

beli barang elektrik ansuran

assalamualaikum korang... entry kali nie aq nak share pasal beli barang elektrik secara ansuran... ada jugak blogging cari kedai yang paling sesuai untuk beli barangan elektrik secara ansuran nie... sebenarnya aq tak nak beli.. tp, en abg insist jugak nak beli sebab dia tau bini dia nie pemalas orangnya... takut nanti satu tahap tak de baju nak pakai.. kecik hatiqu.. tp, memang betul pun... hahahaha..
so, akhirnya aq turutkan jua... dah banyak blog.. nak g court memoth tidaklah.. banyak cerita aq dengar pasal cm nie.. so, x berani nak buat ansuran kat situ.. jadi pegilah ke sen heng.. riki2x.. hmm.. macam okay sikit daripada cm... walaupun masih ada interest.. tp, tu lah kan.. nak beli cash, pitih x dok... nak tak nak kene jugak buat ansuran.. 
and disebabkan on badjet jugak, aq ambik je machine panasonic auto yg paling murah yang ada dalam kedai tu... nilai bayaran bulanan yg ada dalam sen heng tu korang jangan percaya sanagat ye sebab nilai sebenarnya akan bertambah bila korang bua…

mAnyaKnyer baju tENtera neYh.. ish..ISh..

bagitau awal2x maap ek gambar tak lawa coz tangkap guna phone  just nak promote2x jer hehe time nie time fessat (Festival Sanjungan Satria) kire macam hari keluarga tp dalam bentuk festival lorh macam2x ader pembukaan la best sebab kitourank main peluru kapur hahaha
then, kene masuk pulak pakaian beragam ehem..ehem.. bukanla.. nak introduce seragam yg ader dalam army malaysia so, selamat menelaah hik2x
p/s oleh kerana kami pegawai kadet, kitourank just pakai aper yang dapat kitourank carik agak selekeh lorh sebab tak tau aper2x thus, baru nak kenal2x saper paling segak agaknyer ek?


no 1: oneDress
Pakaian  ini dipakai apabila  terlibat di dalam sesuatu acara  istiadat sama  ada  di  peringkat  Tentera  Darat,  Angkatan  Tentera Malaysia,  Negeri mahupun  Persekutuan.


no 2: bush jacket