Friday, June 1, 2012

jOm ceriTa pAsaL ruKun IslAM V



assalamualaikum kourank...
yeay!! jumpa lagi dgn pembaca blog aq yg ayu2x, cun2x, encem2x, tomey2x belaka....
ahaaa...

kali nie aq nak bincangkan pulak pasal rukun islam yang terkahir iaitu:
mengerjakan haji bagi yg mampu..


kourank tau tak ibadah haji nie?
mesti pernah dengar kan?
mesti punya la..
lagi2x dekat adeq2x aq yg dah nak naik remaja...
naik form 3, form 4, form 5...
betol x kourank?
ngee..

okay, kat sini aq tak nak sebut secara terperinci berkenaan dengan haji nie sebab ia banyak melibatkan perkara amali...
cumanya kat sini, aq nak kongsi perasaan aq dengan kourank berkenaan dengan ibadah haji nie...
bagi diri aq sendiri, aq teringin sangat nak menjejakkan kaki ke tanah suci makkah...
di dalam perancangan, untuk overview my life nie...
aq dah bincang dengan my bie, nak kumpul duit utk buat umrah nie...
dan insyallah...
sekiranya berkesempatan...
aq nak bawak my parent sekali untuk mengerjakan umrah tu nanti...

terkadang teringin sangat nak tengok suasana tempat kelahiran rasul kita...
subhanallah...
mendengar cerita sedara2x yg dah pegi sana pun dah cukup utk mengajak diri ikut jejak langkah diorang...
jom kita sama-sama doa supaya hajat kita dimakbulkan ea...
insyallah...
ameeennnn...

kourank tau tak sejarah haji nie?
actually, ibadah nie sudah berlaku sebelum peristiwa miftah al-madinah lagi...
di mana, masyarakat ketika itu melakukan tawaf mengelilingi kaabah...
namun begitu, segelintir daripada mereka telah mensyirikkan Allah dengan menyembah berhala dan meminta petunjuk daripada anak panah (menentukan nasib)...

setiap perlakuan yg perlu kita lakukan di dalam ibadah haji menceritakan peristiwa-peristiwa indah berkaitan dengan sejarah Islam...
sebagai contoh: bergerak dari safa ke marwah yang mengingatkan kita tentang usaha siti hajar...
siti hajar merupakan seorang isteri kepada nabi kita Ibrahim a.s.
beliau dan anaknya nabi Ismail ditinggalkan di tempat yg kering kontang (makkah suatu ketika dahulu) bagi menunaikan perintah Allah swt...
siti hajar dan puteranya cuba bertahan sehingga tiba satu ketika nabi puteranya itu mula menangis kerana lapar...
siti hajar, dengan berat hati meninggalkan puteranya di padang pasir itu sambil berharap putera kesayangannya itu selamat..
lalu berlari ke safa untuk mencari sedikit makanan mahupun air...
namun dirinya hampa...
kemudiannya beliau berlari pula ke marwah dengan tujuan yang sama...
usahanya yang tekad untuk memberikan puteranya sedikit makanan telah menyebabkan beliau berulang alik dari safa ke marwah sebanyak 7 kali....
oleh kerana usahanya itu, Allahswt telah memberi pertolongan dengan mukjizat yang berlaku kepada puteranya Ismail...
subhanallah...

hmmmm...
x sabarnyew...
insyallah...
sama-sama kita doa okay...
(,")


div class='comments' id='comments'>

2 comments:

  1. amin..mudah-mudahan..akak juga..Join la shaklee tambah pendapatan..heheheh..sesaje suka2..

    ReplyDelete
  2. SERONOKNYE..kalu dpt g sana kan:)

    ReplyDelete