view my entries with this:

Wednesday, January 6, 2016

cara buat modul transisi


assalaualaikum korang...
hahaha... double entry hari nie...
kali nie, aq nak share tentang macam mana nak buat modul transisi...
sebenarnya sampai sekarang aq pening lagi.. tp sekurang-kurangnya ustazah nak kurangkan kekusutan dalam kepala korang tu...
macam ustazah nie, rasa macam apa je nak siapkan transisi... dah dapat modul sekolah lain, nak copy paste.. kena edit pulak.. lepas tu, keluar dalam pdf lain, convert dalam word jadi lain... kita buat transisi 3 minggu, dia buat transisi 2 minggu.. mungkin sebab banjir tahun lepas (2015).. punya la banyak pengisian nak kena buat rupanya... last2x ustazah fedup and berazam, buat aje la apa yang termampu.. janji benda jalan sudah...

hmmm... apapun, kalau korang kena handle transisi.. first thing, korang kena ada pengalaman dalam transisi.. contohnya korang pernah jadi guru tahun 1.. so, pernah la terlibat dengan program transisi nie.. kemudian, korang collect all modul yg ada dekat sekolah korang atau sekolah lain... then, buat pembahagian mengikut tema kecil yang korang nak buat. sebagai contoh:

1. ketatanegaraan (terdiri daripada lagu negaraku, negeri, sekolah, transisi)
2. anggota badan
3. ABC
4. nombor
5. huruf hija'iyyah
6. buah-buahan
7. haiwan
8. bentuk
9. warna
10. kebersihan 
11. makanan berkhasiat

dan sebagainya.
lepas korang collect bahan-bahan nie, korang review jadual transisi yang pernah wujud dkt sekolah korang...
bila korang dah faham, korang masukkan aktiviti yang sesuai dengan modul yg korang dah ada...

hm... tu je kot.. haha..
kalau tak faham lagi.. mesej la ye...
nak continue modul...
salam alaik....



0 comments: