view my entries with this:

Wednesday, June 29, 2016

beli barang elektrik ansuran



assalamualaikum korang...
entry kali nie aq nak share pasal beli barang elektrik secara ansuran...
ada jugak blogging cari kedai yang paling sesuai untuk beli barangan elektrik secara ansuran nie...
sebenarnya aq tak nak beli.. tp, en abg insist jugak nak beli sebab dia tau bini dia nie pemalas orangnya... takut nanti satu tahap tak de baju nak pakai.. kecik hatiqu.. tp, memang betul pun... hahahaha..

so, akhirnya aq turutkan jua... dah banyak blog.. nak g court memoth tidaklah.. banyak cerita aq dengar pasal cm nie.. so, x berani nak buat ansuran kat situ.. jadi pegilah ke sen heng.. riki2x.. hmm.. macam okay sikit daripada cm... walaupun masih ada interest.. tp, tu lah kan.. nak beli cash, pitih x dok... nak tak nak kene jugak buat ansuran.. 

and disebabkan on badjet jugak, aq ambik je machine panasonic auto yg paling murah yang ada dalam kedai tu... nilai bayaran bulanan yg ada dalam sen heng tu korang jangan percaya sanagat ye sebab nilai sebenarnya akan bertambah bila korang buat laon dengan aeon.. so, kalau korang badjet dalam 70 hinggit sebulan, carilah paparan bayaran bulanan yang 60 hinggit.. mcm tu... peringatan untuk korang.. loan ansuran kat aeon nie, kalau korang bayar lambat, kena cas tau.. so, hati2x.. kalau rasa x mampu nak bayar ontime, tak yah lah ambik...

so, prosedurnya korang kena ada ic, pay slip and statement bank..
dalam beberapa hari aeon akan call untuk butiran maklumat dan pengesahan pekerjaan korang.. and then, bila dah diluluskan.. baru lah korang buat pembayaran...

oh, ye.., masa pihak aeon call korang, jangan lupa mintak akaun untuk buat pembayaran.. satu benda aq tak suka dekat sen heng nilai nie adalah front desk diorang.. poyo gile... customer dok terpacak kat situ, boleh buat bodo je... dah tu, pertanyaan customer macam nak tak nak jawab je.. baik tak yah duduk front desk kalau macam tu.. nak chatting ke, tengok lappy ke gi la duduk belakang... kalau duduk front desk, tp tak de adab nak layan customer bukan front desk la namanya...

apapun, beli cash adalah pilihan yang terbaik.. kalau korang agak boleh bertahan untuk beli cash, simpan la duit bulan2x.. lagi murah apa... jimat secara keseluruhan.. tips kedua untuk pagi buta nie... till the next entry... da....


0 comments: