view my entries with this:

Sunday, August 28, 2016

Kemas rumah dengan anak kecik




Assalamualaikum korang.. first sekali nak belanja korang gambar budak cenonet 2 org nie.. haha..

So, tips nak kemas umah dgn budak berdua ni memang sukar.. kebanyakan yg ada kat internet tak menepati sasaran dan tujuan aq pun... uwaaa.. so, pada tahap ni kalau nak mengemas dengan diorang.. aq kata x boleh or x kan terkemas lah... lagi2x kalau si adeq ada.. wah! Pantang nampak ummie abie simpan barang.. di ambil bekas simpanan.. di tonggeng.. habis semua bertaburan semula di lantai.. si kakak sudah holeh diharap sikit2x.. 

So, nak tak nak aq akan kemas bila budak2x ni tdo... or time adeq tdo.. or kurungkan mereka sekejap di balkoni dgn barangan mainan mereka.. tp, sesi pagi td memang mencabar sbb si adeq tak keruan.. menangis melalak.. melolong bukan kepalang.. apa yg digundahkan ummie pun tak tahu.. pabila tiba time mengemop.. tanpa di duga kelibat dia mendatang.. kabum... dah jatuh terlentang.. lantas mengamuk sakan lah beliau.. hari ni paling lama sekali cik farah menangis.. x pernah dia menangis begitu sekali.. sedih pulak ummie tengok.. huhu...


Eh, dah lari topik.. selerak dan anak kecik x boleh dipisahkan kan? Kadang2x ummie sampai stress tengok rumah sendiri.. nasib baik la appartment ni kecik korang.. kalau x.. mau mental ummie dibuatnya.. 

So, apa yg korang kena buat, sediakan 2 plastik.. satu untuk barang yg korang nak pakai lagi.. satu lagi utk barang yg korang nak buang... sumbat je semua barang yg korang nak pakai dalam satu plastik.. tak kira la mainan anak2x ke, pen ke.. kad ke.. bam ke.. mekap ke.. janji korang nak pakai benda tu.. yg korang nak buang.. masukkan dalam satu plastik lain... yg nak buang tu boleh la buang... barang yg korang nak guna tu letak la dkt tempat yg bukan lantai.. sofa ke.. katil ke... 

Bila lantai dah clear.. boleh la nak start menyapu... dah sapu.. boleh la mengemop... rutin yg aqu buat ni just ambik masa 10 minit je.. tp, yg ni belom campur menyimpan barang lagi.. dah siap semua.. lantai dah kering.. carpet dah bentang baru aq simpan barang.. asingkan barang mainan and lain2x.. letak kat tempat sepatutnya... siaaappp... mudahkan.. yg penting.. korang clearkan lantai dulu... seriously.. bila lantai dah clear.. korang akan rasa best utk kemaskan benda lain.. sekian... till d next entry.. bye..



0 comments: