view my entries with this:

Thursday, March 23, 2017

Pengalaman naik keretapi ets...

Assalamualaikum... Hye mommies and dadies kat luar sana... Hari ni aq nak share pengalaman aq and family balik perlis naik ets train.. Ala... Ketapi yg ada pramugari tu.. Hahaha.. Tu dia... But actually, peranan pramugari dlm tu x de la macam kapal terbang.. Hihi...

Orait... First of all.. En abg booking online je tiket keretapi... Oleh kerana first time, mamang melenggang la... But, prosedur yg sepatutnya... After korang bayar secara atas talian tu, korang kena print tiket tu... Tp, kalau korang belum print, korang boleh pegi kat kaunter tiket utk print.. Tp, ambik masa sebab ada nombor giliran... Jadi, geraklah awai, key...

So, far.. Sakit pinggang jugak la perjalanan 5 jam dr kl ke perlis tu... Tp, maybe sbb kotorang ada 4 tp ambik seat 2 je.. And nak cerita kat korang, lepas ni x mo la naik dah bawak budak kecik.. Stress sbb si adeq x nak duduk diam.. Nak bg jalan, train dok  goyang... X bagi jalan... Ya allah.. Hingaq satu train.. Malu kat orang... At last kena marah.. Penat nangis... Tdoq... Tu pun, x sampai destinasi dah sibuk ajak pi kat pintu...

Belanja gambaq sikit...


Naik uber.. Tweehihihi...




Jam ke 2, x mau duduk dah.. Jenuh ummie abie.. Sampai stress la duduk dlm tu...


X sabaq dah nak keluar.. Ajak abie g pintu.. Padahal ad 10 minit lg nak sampai.. Berdiri ja la 10 minit tu...

So, tips naik train...

1. Book tiket online, print tiket
2. Gerak 1 jam awal supaya x kelam kabut kat kl central, kot la jadi apa2x ka... Kan..
3. Bawak makanan ringan as sandwich or beli siap2x... Makanan dalam train mahai.. Walau x bg bawak... Ramai je aq tengok yg bawak.. Siap ke ep ci ag makan dlm tu.. So, peraturan x boleh bawak makanan tu x rigid sangat la...
4. Siapkan diri nak tdo kalau g sendiri
5. Kalau ada anak2x, ambik seat yg hujung dlm gerabak sebab ada meja.. Senang nak makan or buat aktiviti yg x membosankan...


Tp, bg kami... X de la nak naik ketapi lagi dah... Hahahaha... So, selamat bercuti semua....




0 comments: