view my entries with this:

Friday, August 11, 2017

beli ladtop nilai


assalamualaikum korang.. sorry ea korang. sekarang susah sikit nak mengupdate blog. sebabnya lappy rosak and disebabkan budak comel 2 orang yang selalu nak menyebok bab2x it ni.. hahaha...

so, apapun hari ni aq nak share dengan korang tentang beli ladtop.. aq dok jenuh mencari kedai best untuk riki-riki ladtop.. payah jugak nak cari area nilai ni.. dok searching blogger2x pun x de.. tp, alhamdulillah dipermudahkan.. so, boleh la aq share antara tips nak beli lappy kat dalam ni.

so, macam biasa la bab2x macam ni korang kena rajin riki harga. kalau dekat nilai ni aq jumpa kedai kat cempaka. tp, yg tu pun kena order. so, x boleh nak beli on the spot. jadinya, perkara paling senang nak buat adalah tanya kenalan korang la.. macam aq ni memang x jengok tesco nilai ni. nasib baik ada kawan bgtau kat situ ada satu kedai lappy. alhamdulillah, dipermudahkan. dapat la ganti lappy yang lama tu..

selain tu, hari ni aq nak share tips macam mana aq beli lappy. oleh kerana aq ni jenis malas riki2x harga ni, aq beli je la apa yg aq mampu beli.

1. arrange or anggarkan badget yang korang ada untuk lappy yang korang nak beli. macam aq, anggaran dalam 2000 macam tu je.. kalau badjet korang besar. pilih je la mana yang korang nak. hahaha...

2. then, tengok spec yang korang nak guna. antara yang penting adalah, processer, storage and kegunaan. processer yg biasa org guna sekarang was i3. kat kedai aq g tu pun dia kata susah nak dapat dah i3 sebab permintaan banyak sangat. and untuk aq as guru ni, storage pun penting jugak. berapa banyak fail nak simpan untuk sekurang-kurangnya 3 years kan.. (tp kan korang, baru aq perasan, boleh je hidup tanpa lappy kalau korang ada supportive friend and pengurusan yang baik. tp, kalau ad sebijik lappy untuk diri sendiri memang lebih mudah la kan...) for i3 aq dapat harga 1700..

3. design. setengah-setengah orang memang ambik port pasal design and colour ni.

4. jangan pulak lupa tanya sama ada office ada tak, kalau x de, beli la siap2x. aq beli office permenant about 300++ macam tu. 

so, total dalam 2200.. beza 1000 dengan pembelian my first lappy on 2014. apapun, jadilah.. cikgu je pun. alhamdulillah la jugak dapat sebijik...

so, sape antara korang yang tau kedai lappy lain yang ada kat sini boleh la share2x dengan aq ye. sbb time aq nak cari lappy ni kat nilai punya la payah... hahaha... sekian...


0 comments: