resepi daging masak lada


assalamualaikum korang... hari ni masak campak2x je sebab nak cepat.. 
hari ni aq try daging masak lada hitam.. tp, x berapa nak ummm sbb guna lada hitam yg dalam bekas tu kan.. so, nak pulun letak banyak2x.. alamak ai... apapun, aq share je la kann...

key, mula2x korang readykan daging.. hiris nipis2x. dah selesai hiris, korang letak garam, dengan kunyit sikit.

then, panaskan minyak... korang tumis bawang besar, bawang putih dgn halia... bila dah kekuningan dan naik bau... 

korang masukkan sos tiram 3sudu, garam secukup rasa, sos ikan sikit, lada hitam yang ditumbuk and kicap.. kicap x kisah nak pekat ke, nak kicap biasa... kacau-kacau sampai sebati... kalau nak pedas, guna la lada hitam banyak sikit...

kemudian, korang masukkan daging yang korang proses td.. tunggu kering sikit.. then, masukkan air... air ni apa gunanya... untuk empukkan daging.. so, selagi daging tu x berapa nak empuk, korang tambah la air tu.. biar sampai kering.. bila air dah kering and daging dah empuk... boleh la tutup api...

siap.. yea...  lepas tu nak ready, korang hias la dgn daun pudina ke, cili besar ke... kalau malas.. doge macam tu pun x ape.. janji boleh makan.. ye dakk..

hari ni action.. sementara tunggu api tu dok pegi mandi.. hangit sikit... uwaa... tp, sedap utk cubaan kali pertama.. nnt tanya en abg sbb aq ni perut stokin.. belasah je.. en abg spesifik sikit apa yg tak cukup...

so, selamat memasak korang.. salam alaik...





Comments

Popular posts from this blog

mAnyaKnyer baju tENtera neYh.. ish..ISh..

teks graduasi tahun 6

TRACE JAWI