Tuesday, April 15, 2014

bloOd aggLutinantioN...



bismillahirrahmanirrahim..

assalamualaikum korang...
puff..puff...
sekarang nie asyik termengah-mengah je...
1 month and a half lagi...
harap patient full dalam diri...

doctor perlu pandai control psikologi pesakit...
hmmm...
buat masa nie i'm still shocked after doctor bgtau aq ada blood problem...
semenjak tu, asyik ulang-alik gi klinik je...
ade sekali tu sampai straight 3 hari kene gi klinik...
stress nya bukan kepalang...
skunk, kalau member sebut pasal klinik je pun sudah cukup mendatangkan mood yg tak baik dalam diri...
huhuhu... so, kalau nampak muka moody tu, biarkan saja lah...

so, doctor detect blood agglutination in my blood...
ape benda alah tu, aq pun tak paham...
peh tu, cari la kat doctor google and my friends yg keje kat bahagian makmal...
bertambah la terkejut sebab most of them kata bahaya termasuk la my sis sendiri...
penyakit ape tu?
katanya, darah bergumpal atau melekat antara satu sama lain atau dengan bendasing lain...
selalunya berlaku kepada penerima darah yang x compete dengan darah penderma...
korang boleh bayangkan mcm nie...
dalam badan kita ada askar yg buang kuman such as sel darah putih and antibodi ke?
hmmm.. ye kot...
when sel darah merah nie bergumpal, askar2x nie x kenal lagi dah sel tersebut sel darah merah dan bertindak utk hapuskan sel darah yg agglute tu...
so, korang akan kurang darah and kurang oksigen disebabkan x cukup sel darah merah...

tp, aq tak pernah buat tranfer2x darah nie...
maybe my blood agglute dengan benda2x lain...
still x dapat confirmation daripada doctor...
mintak2x ujian yg first tersalah examine darah org lain...
tp, tu lah... tanda2x memang ada sebab when aq makan ubat tambah darah tu, badan jadi tak selesa...
sampai kebas2x badan dibuatnya...
so, memang tak makan sangat ubat tambah darah...
sebelum nie dok ambik buah jambu batu setiap hari...
alhamdulillah hb increase dengan baik tanpa ada masalah...
tp, tu la...
after that, darah asyik kene ambik je..
dah la darah memang kurang...
lepas tu kene ambik agi setiap minggu pulak..
nak decline treatment kene marah dengan nurse...
huhuhu...

and then, x dapat lagi result darah kedua nie...
doctor diagnose pulak dengan benda lain...
dah kene ambik darah lain...
tp, oleh kerana stress sangat, aq mintak excuse kat nurse bg masa seminggu (for relaxing my mind) utk bg sample darah utk kali ketiga nie....
nasib baik nurse kasik...
time nie dia nak tengok dna pulak...
harap2x baik2x saje semuanya...

so, during this time.. terasa sangat stress...
en hubby tersayang jauh pulak....
hmmm... memang kene kuatkan semangat time2x macam nie...
nasib baik en hubby pandai pujuk isteri dia yg sorang nie...
kalau x de en hubby, mental aq mungkin terganggu jugak...

so, untuk tenangkan hati...
ingat segala penyakit tu datangnya daripada Allah...
mungkin doctor kata bahaya...
tp, semuanya zat Allah...
so, ape kate kite mintak tolong dari Dia yang cipta penyakit tu...
(bak kate my hubby yg comel.. kiki..)
tetapkan iman, mantapkan keyakinan....
Dia yg berkuasa, aq hanya pinjaman...
kalau dia nak ambik diri ini, siapa yg mampu menghalang kan...
ape pun, usaha, redha, doa dan tawakal...

buat masa nie, aq just mintak en hubby carikan air zam2x...
dia siapkan suruh makan habbatussauda' ngan madu...
hmmm.. tak terbayang la rasa pahitnya...
hmmm...
then, aq mintak mak ngan bapak buatkan air yassin...
sembur doa2x sikit...
semoga menjadi penawar..
dalam ayat al-quran tu kan ada penawar
(kata my hubby lagi)

alhamdulillah..
my sayang nie sangat pandai handle emosi bini dia...
kalau doctor, banyak nak takut2x kan je...
cuba la kata... x  de ape...
okay je.. jangan risau....
sambil menghamparkan senyuman yg paling manis...
kompem aq tak stress mcm sekarang nie....
hmmmm...
sape nak jadik doctor, please take note ea...
ngee...

apepun, moga diri dan baby selamat ea...
baby pun dah kuat nie..
terasa dah tulang tangan, lutut dia...
weeee... sakit peyut ummie kalau datang time dia bertinju dalam womb...
interesting experience as a mommy for me...
apepun, semoga hari korang indah...
salam alaik semua...




0 comments: