view my entries with this:

Tuesday, September 10, 2013

temPat menAriK honeYmoOn_lanGkawi


assalamualaikum korang...
jom.. aq nak citer pasal cuti-cuti malaysia di pulau langkawi..
actually, terdapat banyak tempat-tempat menarik yang ade kat langkawi nie..
honeymoOn ke nie?
eh, x de lah...
sebenaqnya kitorang jalan2x jew kat sini...
x di rancang pown.. memang ada citer2x nak pegi...
tp, x de planning pown..
so, utk korang yg teringin nak pegi langkawi...
plan dulu awal2x..
baru senang dan jimat sikit masa..
pk elok2x nak buat ape kat sana...

so, sape yg ter'jalan-jalan' macam kitorang nie..
tanpa hala tuju..


kat jeti kuala perlis



jom naek ferry!!
36 hinggit..


sampai dah jetty langkawi..
kalau dari kuala perlis, kite dapat tengok pulau dayang bunting..
lokasi scene ombak rindu tu..
memang canteq..
tp, aq dok ferry.. bahagian tengah..
so, x dapat nak tangkap gambaq..
huhu..


sampai dah...



canteqkan view dia...
weee...

sampai2x je korang kat jeti tu, korang gi kat kaunter pertanyaan, korang ambik peta langkawi..
free jew...


dgn peta nie, korang boleh la pilih tempat yg korang nak pegi...
kalau nak kete sewa.. boleh dapat kat jeti tu jugak..
kalau korang ade kenalanbahgaian tourism nie lagi bagus..
macam kitorang, dapat viva dengan harga RM50.. 
and diorang tolong carikan sekali tempat penginapan...
kitorang dapat AB motel kat pantai cenang.. 1 bilik Rm 100
tp, utk motel nie, kitorang x galakkan korang pegi la kat motel nie..
rasa macam equipment dia tak berbaloi je dengan 100 hinggit tu...
tv x de astro, tenet x de, peti ais kosong, hatta air kosong pown x de, kettle x de, sejadah x de...
lepas tu, penyusunan perkakas dalam tu pown macam... entah la..
x syok la rase...
cumanya dia dekat dengan pantai & murah...
so, senang la nak mandi-manda...
aq rasa ade bilik yg mewah sikit kowt..
ape2x hal korang boleh contact pihak AB motel sendirik..
try mintak bilik yang dekat dengan pantai, x perlu nak seberang jalan key...


kitorang sampai dalam pukul 3, terus ambik kete, then gi carik motel tu sendirik..
dalam langkawi nie, korang x yah la risau kalau sesat..
sebab kalau sesat pown, x kemana..
pusing2x sampai balik tempat asal...
kecik je kan..
dah check in, kitorang gi jengok "pak lang"..




nie la "pak lang" tu..
besar gedabak...
hahahaha...





view sunset...


lepas tu kitorang gi pemandangan indah..
tp, yg nie biasa jew..
x de yang menarik sangat time aq gi tu sebab kabus dah start..
jadiknyew, laut ngan pulau tu x berape nak nampak..
just nampak aeroplane berlepas jew...


malam tu kitorang gi pekene ikan bakaq..
lokasi pantai cenang..
okay la..
huhu..




gambar2x kat atas nie dekat kolam air panas..
tp, time nie tengah renovate kowt..
so, x leyh nak masuk...
lokasi nie kitorang jumpa hasil jalan2x pusing 1 langkawi..
kawasan dia dekat dengan tanjung rhu..



haaa.. yg nie aq nak rekomen utk kome2x yg nak gi honeymoon..
gi tanjung rhu nie..
canteq sangat view dia...
cumanya, kawasan tanjung rhu nie sangat dipelihara oleh pihak pengurusannya...
korang x leyh sesuka hati nak mandi, camping ke, mancing ke..
dalam nie x dibenarkan bawak botol arak..
memang kene jaga kebersihan la..
tp, pantai dia...
subhanallah..
memang canteq..
and kat dalam kawasan nie jugak korang boleh ambik pakej utk aktiviti2x lain seperti:

bagi makan kat burung helang...
naik cruise ke..
nak mandi tngah laut ke..
cumanya, aktiviti2x macam nie..
ongkosnya lebih sikit la...
(,")

still ade tempat utk mandi but ada kawasan2x dia...



nampak kan... memang terpelihara...
sampah x de langsung...



lepas tu kitorang gi taman buaya...





buaya nie 3 kali ganda badan aq..
panjang sikit




lebah pown ada..


monyet nie kitorang jumpa kat telaga 7...
tempat nie korang boleh hiking..
tp, time kitorang gi itu hari, baju spare x bawak...
kasut pown tak de...
so, kitorang gi telaga 7 je...
kalau nak ke puncak, sila bawak pakaian yang sesuai..
kalau planning nak hiking saje ke sini pown boleh..
lain kali lah ea bie...
ngee..



he's mine (,")




nak sampai kat atas nie..
menapak hampir 300 anak tangga jugak la..
tp, best..
stamina low giler..
dah tak macam dulu dah..
nasib baik en abang sorang nie pakat tarik..
waaa... bila nak gain stamina balik macam time kadet dulu nie?



segar betol..
eh, lupe nak bgtau..
korang boleh mandi tau kat sini..
bawak baju spare..








nampak tak waterfall kat gambar tu..?
kitorang kat situ la..
tengok betapa jauh lagi nak sampai puncak...
haa.. pakat2x hiking 2 hari tau kroang..
kat atas tu ade kawasan camp..
boleh bina khemah kat situ..
selamat hiking...




Allahu akbar..
Allahu rabbuna



en abg belanja ais krim...


abish da.... balik...
banyak lagi tempat korang boleh pegi..
naik kete cabel..
makan mahsuri..
go-cart..
main pinBall..
caving...
naik yatch...
pantai game such as banana boat..
naik kuda...
macam2x la...
tp, aq tak experience lagi benda2x tu...
so, x gheti nak citer macam mana..
tp, tempat2x tu memang kitorang jumpa la masa pusing2x satu langkawi naik viva itu hari...


selingan sikit...
en suami dapat hadiah bufday + honeymoon oleh kawan ayah..
nak burn macam tu je macam sayang je kan.. 
so, kitorang gi la jugak..
hadiahnya - penginapan 3 hari 2 malan kat height condominium, port dickson...
kat situ ada pool..
bila kate condo, kire macam rumah la..
so, korang boleh masak..
duk berehat kat sini..
atau nak jalan2x satu PD...


suami saye masak..
sorry bie, ayg x berape nak gheti masak..
bie tolong ajar ek nanti..
huhu..

abis da citer kitorang jalan2x..
nanti kalau dapat jalan2x lagi, aq update oke...
bye2x..
salam alaik..
alhamdulillah ala kulli hal...







div class='comments' id='comments'>

2 comments:

  1. wahhhh romantiknya....sungguh jeles sy dibuatnya... =)... hehehe..

    ReplyDelete