Wednesday, February 11, 2015

guru-tukar sekolah-gaji



assalamualaikum korang..
ehem..ehem... baru lepas busy berurusan dengan pejabat-pejabat kerajaan...
macam-macam jenis orang dalam dunia nie...
nasib baik most of them okay...
tp, ada sorang daripada ppd bangsar tu...
ish, kerek betul... staf lelaki... nasib baik aq tak nampak muka...
hmmm...

so, sekarang timbul masalah berkenaan dengan gaji pulak...
based on apa yang dah terjadi kepada aq....
aq dapat penempatan semula selepas membuat rayuan dari johor, dapat la kat kl...
aq berpindah setelah dokumen yg perlu diserahkan kepada suruhanjaya perkhidmatan pendidikan di proses...
my coursemate dah selesai berkenaan dengan gaji...
aq tersangkut pulak... bezanya antara kitorang...
my kawan tu buat rayuan, bila terima surat melapor utk sekolah lama, dia tak pegi sebab masih dalam pantang... and dalam pantang period tu pulak dapat surat penempatan semula...
so, dia terus melapor di sekolah baru dan proses dokumen yang diperlukan di sekolah baru...
so, smooth je la perjalannya...

as me, aq pergi melapor dulu walaupun dalam pantang sebab takut jawatan tersebut digugurkan...
jadi, dokumen yang diperlukan aq proses kat sekolah lama....
bila bertukar ke sekolah baru, kerani sibuk bertanyakan tentang dokumen dari sekolah lama...
bayangkan setelah 7 bulan berkhidmat kat sini, masih tak dengar berita...
kakak kerani dah risau pasal gaji aq sebab takut terus stop macam tu je tanpa khabar berita....
sebab pembayar gaji masih belum bertukar pada pihak kl... masih johor yang bayar...
kalau tidak ada kolaborasi antara dua negeri, mungkin kl tak bayar gaji sebab tak dapat info aq bertukar dan johor stop gaji sebab dapat info aq sudah bertukar negeri...

so, sapa yang runsing mengalami situasi yang sama... jangan risau...
aq jelaskan serba sedikit perkara nie, key....

dalam kes aq, sekolah tunggu surat pengesahan pelantikan dan slip gaji untuk gaji jawatan DG (from DC)
then, berurusan berkenaan dengan compatible antara gaji DC dan DG di Johor dahulu baru dokumen tersebut dihantar ke sekolah baru...
jadi, pusat pembayar gaji akan berubah setelah proses tersebut selesai di pihak sekolah lama...
tp, lama jugak la nak tunggu....
setahun jugak...
so, jangan stress okay.. steady je tau...

insyallah, gaji korang takkan stop terus macam tu je...
cumanya korang kene pastikan dokumen yang korang hantar ke spp itu betul di proses oleh kerani...
supaya proses pelantikan jawatan korang betul berlaku..
kalau miss kat situ yang problem tu kot...
so, selamat beramal....


0 comments: