view my entries with this:

Sunday, May 3, 2015

bagus ke Grolier?



assalamualaikum korang...
hye... eppy sunday semua...
dah hari ahad.. bersamaan 3 mei 2015..
makanya berakhir lah pesta buku kat PWTC...

korang dah sampai ke belum?
alhamdulillah aq diberi kesempatan untuk pegi pesta buku kali nie....
peminat novel memang rugi la tak datang..
sebab ape?
korang boleh dapat sign daripada penulis kegemaran korang...
and yang penting... dapat pulun novel bertimbun-timbun banyaknya...
ye la... kalau 1 novel harga 10 hinggit, tak ke rambang mata korang...
nasib baik aq bukan peminat tegar novel...
niat hati nak pegi sana saje je nak tengok-tengok + jalan2x cuci mata...
banyak jugak benda menarik kat pesta buku PWTC tu...

so, hari sabtu baru nie gerak gi sana after gi makan kenduri kawan kepada mak ngan ayah...
perjalanan diiringi dengan hujan...
dah la tak bawak payung...
so, si kecik tu pun meredah hujan.... abie dia dah risau takut demam sebab nanti mak tok ngan tok wan dia bising..
huhu...
tp, alang-alang dah sampai, kitorang redah jugak....

so, jalan2x je.. sambil2x tu tercari2x jugak buku untuk dania...
so, apa yang berlaku...
kami di panggil ke satu station...
that was noddy ape ntah... tp, cara pembelajaran based on cartoon noddy...
macam best.. tp, first statement yg dia bagi kat aq..
aq dah start reject dah...
statement dia yang aq tak berapa gemar adalah...
first2x sekali dia dah kata pembelajaran sendiri.. without parent pun x pe....
haa.. nie daripada awal dah salah... apa2x pembelajaran pun kita kene ada guide.... mana boleh biarkan anak-anak kita belajar sendiri... 
apa yang diorang terima, mungkin ada yang betul dan mungkin ada yang salah kan...
so, nak tak nak, parent kene jugak guide anak.. atau pun minta somebody tolong guide anak...
and then, dia tunjukkan article yang bgtau since bertahun-tahun yang lalu.. result dalam negara masih sama... lebih kurang 10 000 kanak-kanak yang masih tidak tahu membaca walaupun dah sampai tahun 6... dia tambah lagi... kalau kite nak, kite boleh bagi kat anak-anak...
so, dia bagi statement macam tu sebab dia tak pernah mengalami situasi di sekolah...
me as teacher sendiri nampak... semua parent nakkan yang terbaik untuk anak-anak dia...
tp, apakan daya.. ada antara anak diorang yang iq rendah, mungkin faktor pemakanan... 
ada yang tak ada masa untuk anak-anak... ye la.. sekarang nie taraf hidup semakin tinggi... mak ayah bekerja.. anak-anak tak terurus.. kalau terurus pun parent bagi 100 peratus tanggungjawab kepada guru untuk bimbing anak mereka...
secara jujurnya aq bagi tau, pembelajaran di sekolah tak cukup untuk bimbing anak-anak tersebut... tambahan lagi sekarang fungsi guru bukan lagi mendidik tetapi mengajar sahaja...
ye lah, kalau anak buat salah, tak boleh rotan, tak boleh denda sampai anak-anak tersebut malu dan tak rasa kesalahan yang mereka lakukan itu adalah satu kesalahan...
walaupun hanya mengajar sekolah rendah, mereka dah pandai pijak kepala guru...
hmmm.. dunia pendidikan sekarang perlu dikaji semula...
so, aq pun melarikan diri daripada cara pembelajaran noddy nie di sebabkan tukang runding dia tak bagus....

dan kemudian, aq dipanggil pulak untuk uji IQ dania...
aq tanya semula.. uji IQ dania? boleh ke coz dania still 11 month.. tak tau nak cakap or kenal apa-apa lagi... so, nak uji macam mana...
dia kata boleh...
so, aq layan je la...
nie la station Grolier....
rupanya tak de uji iq dania pun....
dania although org tak uji IQ pun nampak bijak...
kakakakakakaka.. puji anak sendiri...
tp ramai orang cakap macam tu...
alhamdulillah.. syukur kepada Allah...

so, at last aq amik gak pakej dia although harga 2000++...
sebab apa, barang yang dia jual memang menarik..
korang pernah tengok or dengar kan pasal pen yg boleh cakap2x tu...
and buku yang dia bagi pun nampak menarik....
layanan dia kat dania pun nampak best...
dia bagi je dania buat apa, hatta sampai tercarik2x buku diorang pun diorang steady je...
so, aq tau dioramg faham dengan kanak-kanak yg dalam proses nak tau.. so, biarkan dia buat...
it's a gud impression sebenarnya....
actually berbelah bahagi jugak nie sebab mahal kan 2000++..
komitmen lain pun x terbayar.. nak tambah lagi sebulan 100 dengan Grolier nie...
hubby perasan jugak aq dok pening sebab nak membayar nya aq...
lagi satu all the books ada dalam bahasa inggeris sahaja....
macam x berbaloi pulak rasa...
so, dalam kerunsingan tu aq riki2x la kat mr google...
and kebanyakan mothers kata berbaloi...
so, aq redha... harap2x pakej Grolier ni dapat membantu perkembangan otak dania dan baby...
and satu rahsia yang tukang bicara Grolier nie bgtau kat aq...
baby dalam sleep pun boleh belajar...
so, korang as mom boleh bacakan buku cerita although diorang tengah tdo....

apepun, pakej Grolier tak sampai lagi kat rumah...
nanti kalau dah sampai aq update kat korang apa yang kitorang dapat with 2000++ tu yerp...

till the next entry...
salam alaik...






0 comments: