view my entries with this:

Monday, May 11, 2015

cucuk tambah hb part 2



assalamualaikum korang...
teka aq tengah buat ape?
jeng..jeng..jeng.. tgah tunggu hubby habis solat... lepas tu nak makan sama-sama..
sweet kan... ahahahaha.. poyo je...
sementara tunggu tu nak update sikit...
hari tu aq dah citer pasal kene cucuk tambah hb kan....
so, masa blogwalking, ramai ibu2x yang kata cucuk nya sakit...
aq punya la berdebar nak terima cucuk tu...
tp, alhamdulillah...
actually, masa cucuk tu tak sakit pun...
after cucuk tu baru rasa sakitnya....
ye..ye.. je ibu mengandung di luar sana...
buat aq debaq tak sudah ja...
haish... 
alamak, hubby dah habis solat dah... makan dulu naa...


________________________________________________________________________________


sambung cerita semula... dah malam baru dapat pegang lappy balik...
padahal entry atas tu buat time solat zuhur....
huhu..
ahaaa.. pasal cucuk iron tu...
so, aq ulang balik.. nama ubat iron tu dextron... tp, time cucuk tu, doctor ngan nurse tulis inferon jugak..


ni le ironnya...
.
tak tau la dua-dua nie benda yang sama atau x...
apapun.. after cucuk baru rasa sakitnya...
macam kene cubit 360 darjah... yang x bestnya sebab nak jalan tak syok, nak duduk pun tak syok...
tp, ikut sape yang cucuk jugak kot...
sebab masa first time cucuk hari tu... 2 kali tau.. yang first tu utk try takut badan aq allergic dengan iron nie... so, nurse yang first tu cucuk setengah dos je... tak sakit nak habaq mai... tp, nurse yang second tu sakit pulak... cucuk bukan tempat yang sama pun... tp, esoknya, memang dua-dua tempat cucuk tu sakit...
so, selang sehari lepas tu aq gi klinik swasta sebab hari ahad klinik kerajaan tak bukak.. nak pegi satu malaysia jauh pulak.. so, pegi je kat swasta... khidmat cucuk sahaja 10 hinggit.. x de la mahal sangat kan.. kire mampu la....
doctor yang cucuk.. tak sakit... and esoknya, pun x sakit pun.. bila tekan part yang kene cucuk tu je sakit.. itu pun x de la sakit sangat... ibu-ibu hamil yang kata sakit tu tak tau la nak kata diorang tipu ke ape ke...
maybe isi kat tempat aq kene cucuk tu banyak kot tu yang tak sakit sangat tu.. kui..kui...
alhamdulillah.. tp, before cucuk tu memang perkara pertama aq doa kepada Allah semoga dipermudahkan and jangan rasakan sangat perihal sakit itu dalam diri...
tambah dengan redha... alhamudillah.. tak de la sakit sangat pun...

so, masuk minggu nie dah 39 minggu dah.. minggu depan masuk 40 minggu...
x larat dah rasa nak mengangkut baby nie... mungkin jugak sebab hb rendah tu yang penat dan rasa tak bermaya sangat... 
tp, lepas cucuk tu, alhamdulillah.. rasa bertenaga sikit... muka pun x de la kuning sangat...
alhamdulillah...
tp, still sakit2x pinggang... yang tu mungkin perkara biasa yang perlu ditanggung oleh setiap ibu mengandung...
terima kasih jugak aq ucapkan kat encik suami sebab rajin buat kerja yang sepatutnya isteri buat...
dia la yang basuh baju, sidai baju, masak kalau dia rajin, jaga dania, si cenonet pipi tombam tu...
hihi... syukran en firdaus...
so, akhir kata... kepada ibu-ibu yang hb rendah kat luar sana, sape yang kene cucuk iron tu.. jangan la gerun sangat key....
okay je sebenarnya... tak seburuk yg nurse cerita...
and sape yang tak kene cucuk,,, rajin2x la makan supplement...
serious bila hb rendah, rasa letih sangat.. nak buat semua benda tak best... sebab bila bekerja je rasa penat...
kepada yang sihat, bersyukurlah kepada Allah kerana diberi kesihatan yang baik..

so, akhir kata....
div class='comments' id='comments'>

2 comments:

  1. Good entry to read..waktu ni sdg menunggu masa tamat utk tgk kesan allergy or not cucuk inferon ni.sebelum ni baca semua ttg kesakitan..kelebaman..adudududu seram....kalini br jumpa entry yg positif..tq kakak!!
    Ni 1st jab..continuous lg 9 hari..hope so dipermudahkan dan diserap segala kesakitan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga awak and baby sihat.. happy delivery yerp... (,")

      Delete