view my entries with this:

Wednesday, November 23, 2011

uish... dahsyatnya diorang saling caci-mencaci, kutuk-mengutuk...

uish... dahsyatnya diorang saling caci-mencaci, kutuk-mengutuk... 
suka pulak buat dosa kering.. 
sama jer malaysian or indonesian.. 
hoho.. 

aperpun yg kourank cakap, ini statement saya 
manusia.. memang ada yang baik dan ada yang jahat.. ada malaysian yg baik and i like them dan ada indonesian yg baik and i like them too.. ada malaysian yg tak baik and i pity them sebab ada perangai macam tu and d same feeling comes up to those indonesian with the same attitude.. kalau jiwa dah penuh rasa benci, ada sahaja point yg nak di jadikan isu.. jadi, rasa benci itu perlu di isi dengan rasa cinta dan kasih... drama dari Indonesia yg mengajar saya begitu.. so, siapa yang tidak mahu menerima cinta itu, uolz sendiri tahu bagaimana jenis hati dan jiwa yang dia miliki... terserah pada diri masing-masing untuk decide kan... (,")"

aQ rakyat Malaysia dan berbangga menjadi salah seorang rakyatnya.
 tp, aQ tidak ada hak untuk mengutuk dan mencaci negara Indonesia..
nak tau sebab apa?
sebab ia negara kepada rakyat Indonesia...
hahaha..
kourank faham tak?
yer lah, cuba diorank kutuk negara kourank.. mesti kourank marah kan.. sama la jugak, kalau kourank kutuk negara Indonesia, mesti ada hati dan perasaan bagi orang yang sama seperti kourank akan terasa..
faham x?
aQ raser macam lagi susah nak faham jew..
biasalah, budak falsafah macam gini la..
hak2x..

 nak dipendekkan cerita.. kita semua manusia.. ada yg baik ada yg jahat. 
sama jer malaysian or indonesian..
aperlah sangat kemenangan dan kekalahan yang ada pada perlawanan bola sepak sukan SEA baru2x nie jika nak dibandingkan dengan kedamaian dan keindahan yang kita kecapi sekarang nie?
sangat berbeza nilainya untuk dihitung...

that's true Malaysia banyak bagi peluang kerja kepada rakyat Indonesia untuk bekerja kat negara kita..
sampaikan wak kat cafe aQ tu boleh beli 3 rumah dekat Indonesia, support family, biaya majlis kawen adeQ dia kat sana, support belajar lagi...
yurp, betol diorang hanya kuli dekat sini..
tapi ingat...
that's why la berdirinya KLCC, KLIA, litar Sepang adalah sumbangan jugak daripada diorang..
walaupun tidak sepenuhnya dari mereka, sebab ada warga bangladesh, myanmar dan sebagainya kan..
kalau kuli tak der? macam maner nak buat kan...
haha..
nasib baik diorang ada...

ada antara malaysian kater:
"alaaaa.. indon miskin sebab tu la berpusu-pusu datang malaysia carik kerja, carik makan"
uols (indonesian) kater kat indon tak ramai warga malaysia sebab uols punya quota, sebab tu warga malaysia tak berpusu-pusu gi sana...
tidak jugak begitu.. sama jugak dengan Malaysia.. we have those quota..
tp, malangnya ada yang datang curi2x masuk negara nie 
tanpa izin, tanpa pengesahan...
aQ tak leyh nak salahkan indon sebab tu salah manusia tu sendiri..
suka-suka hati je masuk negara aQ dah tu berlagak pulak dok sini...
geram jugak..
tp, ingat.. kesalahan itu aQ letakkan pada diri manusia tu sendiri...
bukan pada Indonesia

alahai... luluh hati tengok bendera kebangsaan di bakar..
di tulis dengan "fuck" pulak tu..


raser nak bakar jer balik org yg buat macam tu..
maner raser hormat kourank kat negara lain?
walaupun ia hanya kain yang berbelang merah putih, then bulan dan bintang kuning yang terpamer pada hamparan biru...
but that was our pride...
sama jugak dengan uols raser pada bendera kourank...
sob2x.. sedey..
and perasaan ini juga utk manusia2x yg berperangai tak senonoh macam tu..
bukan pada negara mereka..

then, uols kater malaysia ciplak lagu kourank, bahasa kourank, budaya kourank....
cakap kitourank yahudi...
cakap ktourank anjing...
ish..ish...ish...
cuba la kalau cakap tu x ikut sedap mulut jer...
sedap ker? sedap mulut yg bercakap tu la kan..
hmmm...
pasti ker lagu tu kourank buat?
dah tau betol2x dah sejarah bahasa melayu kat malaysia nie?
kitourank ada guna bahasa arab, org arab rilekz jer..
hihi..
kourank..kourank..
tu lah tu..
kalau hati dah benci kan...
so, redakan kebencian tu, pk2x kan la semula...
buat aper nak gado2x..
penat2x jer nenek moyang kiter berkorban nak kecapi keamanan..
senang2x jer kourank nak timbulkan persengketaan...
sangat tidak mengenang budi...


indahkanlah diri, hiasilah peribadi..
peringatan untuk kita bersama...
rumpun yang sama dengan ideologi berbeza tidak bermaksud hati kita tidak boleh bersatu...
betol tak?

jom ramai2x spam page neyh jom!!!
div class='comments' id='comments'>

2 comments:

  1. salam perkenalan~
    saye setuju dengan ida. kalau takde orang indon yg nak buat keje2 pembinaan tuhh, takkan berdirila bangunan2 kat malaysia nieyhh,,, tapi, dyorang pun kenelah sedar diri jugak,,, da mnumpang tuhh, pndai2 la jge sikap,,, ni tidak, sampai ader rkyat malaysia yg oliday kat sane kne hahalu,,, cbe bygkan klw pm kita hlau bibik2 yg kje kat umah kita tuhh balik ngre dyorang,,, tak ke haru??? hehe,, saje bgi pendapat~

    ReplyDelete
  2. tu lah tu kan.. hmmm.. sabar jer... tak yah dilayan org2x kat page tu.. bila kiter senyap marah, bila kiter caci balik, marah.. bila kiter mintak maap kater kiter merayu... last2x.. tak payah la layan org macam tu... buang masa, buang tenaga ngan akal fikiran jer nak pening2x.. hehe.. asalkan Malaysia bahagia.. kiter sayang Malaysia kan.. hehe...

    ReplyDelete