view my entries with this:

Monday, January 31, 2011

gUys spErms??

petang kourank!!
salam alaik...
so, lepas baru tengok V.I.T.A.M.I.N kat KBS tadi..
sajer nak kongsi dengan kourank dalam blog nie..
okay...
untuk hari nie diorang citer pasal:
punca lelaki sperma kaum adam kurang aktif sehingga menyebabkan diorang susah nak dapat anak..
isu nie timbul bila ader sepasang suami isteri nie nakkan baby..
so, diorang test la taap kesuburan diorang and nak mintak nasihat doc utk dapatkan anak yang sihat...
lepas di periksa..
rupernya, hubby dia ader probs...
walaupun ader treatment...
better elakkan..
beol x?
menghindar itu kan lebih baik dari mengubati..
kater my bie..
(,")

so, para kaum adam..
let pay your attention here, key...
actually, permasalahan nie timbul just sebab habit biasa certain2x guys kat luar sana..
1. disebabkan seluar ketat. x kesah la yang kecik atau yang besar..
sekarang kan trend spender ketat, jeans ketat..
bajet sexy..
kuang2x..
terbukti.. itu tidak baik..

2. letak lappy kourank kat lap kourank..
tak tau ker lap??
hmm... peha..
hik2x..

Go to fullsize image

3. gaya tidur kourank...
espeacially, guy yang suka letak bantal celah kangkang..
sebenarnyer, jarang nampak lelaki tdo macam tu..
tp, ader bukan??
kompem ader..
hehe..

so, habit macam tu x elok...
sebab?
actully, semua habit tu akan increase heat pada testicle..
suhu terbaik untuk testicle menurut drKorea tu adalah 1 deegres less daripada suhu badan kiter..
bila bahagian tersebut heated, ia akan mengurangkan keaktifan sperms...

menurut drKorea lagi...
setiap pasangan must get ready to have a child..
untuk mendapatkan anak yang sihat..
mens dinasihatkan for stop smoking 3 bulan sebelum perancangan...
sperms yang paling baik adalah yang berumur 3 bulan kater dr tu.
tp, yang nie aQ x pasti sangat..
beraper lama sebenarnyer jangka hayat sperma...?
yang aQ tau 3 hari jer yang paling lama pown...
mungkin dr awal proses yg aQ tak pernah kaji dalam sains agaknyer...
atau sebab aQ tersalah tafsir sebab translated dalam english..
huhu..
saper ader maklumat lebey, leh la bgtau kat sini eh...
nikotin memang tak baik for them..
daripada aktif, terus tak aktif..

aper lagi maklumat yg dapat eh..??
hmmm...
haaa...
faktor utk decide baby kiter boy or gurlz..
dalam bahagian pemakanan sihat..
menurut kajian, drKorea tu bagi tips macam maner nak dapat anak lelaki atau perempuan..
dikatakan..
kalau kiter makan banyak daging...
kebarangkalian besar akan dapat anak perempuan..
and, kalau kiter makan banyak sayur..
kebarangkalian kiter akan dapat anak lelaki..
sebabnya, sayur tu produce alkalian kat dalam badan kiter..
and alkalian nie yg akan produce genY..
dan sebaliknya..
namun begitu...
semuanya terserah kepada kekuasaan Allah swt..
kalau dikatakan kiter makan banyak daging sampai berpinggan hatta bertalam2x sekalipown..
andai kata Allah decide anak lelaki...
kun fayakun..
anak lelaki jugak la yg kourank akan dapat...
subhanallah..
sesungguhnya daripadaNya kiter datang dan kepadaNya juga lah kiter kembali...
semoga kiter sentiasa dibimbingNya ke jalan yang Dia redhai..
ameeennn...

utk ladies...
ehem2..
merangkap bakal ibu kan...
banyakkan la makan pisang...
dan susu...

1 lagi fakta...
menurut kajian..
perempuan yang mempunyai curve yang baik...
mudah utk memperoleh anak..
sebab..
aQ tertinggal sebab pi amik jagung kat dapur..
ahahahaha...
makan jer tau...
kire badan macam tu produce lebey la..
ngee..

fakta terakhir mengikut kajian diorang nie aQ nak pertikai sikit..
diorang kater sperma paling aktif time winter...
berbanding musim panas...
itu mungkin betol..
tp, timbul isu 'valentineDay'..
dikatakan masa tarikh sekitar nie la merupakan sperma kaum adam paling aktif dan paling bersemangat..
kalau diorang ikut kajian melalui tarikh kelahiran baby yang banyak pada bulan 10 atau 11...
memang boleh disangkal..
sebab, tarikh tu memang couple celebrate..
yang tak cuti pown mintak cuti sebab tarikh 14Feb tu..
walaupun musim sejuk memang melanda kebanyakan atmosphere time tu...
aper lagi..
date...
dah date...
kalau dah kawen tak per..
yang tak halal lagi nie..
start la meraba..
tangan merayap...
muncul la makhluk ketiga antara deme nie..
ah...!! sudah....
hmmm

sebab tu la jugak..
dekat Malaysia nie banyak tarikh kelahiran bayi tak sah taraf muncul pada bulan tu...
tak 10, 11..
tak 11, 12..
macam tau2x pulak time cuti sekolah diorang nak beranak...
nauzubillah...
mintak2x kiter dijauhkan daripada perbuatan2x tu...
nauzubillahiminzhalik ya Allah...
aper yang penting...
walaupun kiter manusia tak sempurna, selalu melakukan kesilapan...
elakkan lah..
yang dah terlepas perbuatan tu..
bertaubat lah..
semoga Allah mengampunkan dosa2x kiter..


waaa...
karang punyer karang dah maghrib dah..
jOm sOlat kourank..
semoga aQ dan kamooOOoo semua mendaopat baby yang sihat dan comel..
till next time..
daaaa..
(,")

Go to fullsize image
div class='comments' id='comments'>

5 comments:

  1. tiba2 rasa mahu cepat kahwin. nak baby

    ReplyDelete
  2. @abg edy haaa... perlu2x..
    @seri hehehe ahahaha... insyallah.. ader jodoh cepat la tu.. semoga berbahagia and dapat baby yang comel (,").. muehehehehe..

    ReplyDelete
  3. Bout the sperms tu tau dah...Tapi yg anak laki prmpuan tu new to me...Gud info hehehe..So nadia bler lagi..hehehe

    ReplyDelete
  4. @fauzi ehehehe.. insyallah.. ader rezeki nanti ader la... uish... cakap macam dah kawen jer ek.. kene kawen dulu la... muehehehe...

    ReplyDelete