Sunday, December 25, 2011

apa itu khulafa al-rasyidin

assalamualaikum kourank...
hari nie aQ nak citer sikit pasal institusi khilafah al-rasyidin..

khilafah: kata jama' kepada khulafa yg bermaksud penyambung atau pengganti kepada org yg terdahulu..

oleh yg demikian, pengganti kepada rasulullah saw dikenali sebagai khalifah..

thumb up

namun, kalau kiter lihat secara umum, khalifah ini bermaksud ketua atau pemimpin negara...

kourank pernah dengar tak firman Allah yg bermaksud: "... dan ketika tuhanmu berfirman kepada malaikat, sesungguhnya Aku mahu jadikan di bumi itu khalifah"..

khalifah di dalam firman tersebut merujuk kepada manusia... dan... kalau kiter imbas kembali sejarah nabi Adam as yang paling famous that is:

tika mana terciptanya Adam as semua makhluk disuruh tunduk kepada baginda termasuklah para malaikat dan para iblis...

kourank nampak tak apa yg aQ nak bagitau?.. hehe.. haaa.. fenomena tersebut menunjukkan kepada kepimpinan dan ketua bukan?
ngee...

nie, aQ nak terangkan pasal maksud khalifah tadi..

so, berkenaan dengan khilafah al-rasyidin.. ia bermaksud pemimpin2x yg benar..
khilafah al-rasyidin ini merujuk kepada 4 org sahabat rasulullah saw iaitu:

i. saidina abu Bakar 632 - 634 M
ii. saidina Umar al-khatab 634 - 644 M
iii. saidina Uthman bin Affan 644 - 656 M
dan
iv. saidina Ali bin Abi talib 656 - 661 M

macam maner boleh muncul sistem khilafah nie?

haa... kalau kourank nak tau, jom kiter telusuri sejarah tamadun Islam..

kalau dilihat kepada sejarah awal tamadun islam, ia terbahagi kepada 2 peringkat iaitu fasa ketika baginda rasulullah saw berdakwah di Makkah dan ketika baginda berdakwah di Madinah..

sejarawan barat mengatakan bahawa terdapat perbezaan yg besar antara kedua-dua fasa tersebut yg mana mereka mengatakan:

pada fasa pertama kelihatan muhammad lebih tertumpu kepada keagamaan tetapi berubah secara drastik selepas peristiwa hijrah di mana muhammad lebih tertumpu kepada hal pentadbiran dan politik...

agak2x kenapa diorang fikir macam tu..?

ye lah.. kiter tengok perjanjian aQabah pertama dan kedua antara rasulullah saw dan wakil penduduk madinah.. espeacially perjanjian aQabah kedua la di mana antara perjanjiannya mengatakan bahawa penduduk madinah akan beriman kepada Allah dan rasul serta mengakui bahawa nabi muhammad sebagai pemimpin negara...(nampak tak indikator politik kat situ..)

so, kalau peluk Islam je kene akur nabi jadi ketua negara.. sebab tu jugaklah org Quraisy dulu tak nak terima Islam.. antara salah satu sebabny, sebab tu la...
so, nampak macam kuasa itu terus diberikan kepada nabi kan...
by d way, itu pilihan masyarakat madinah sendiri dan mereka sendiri yg nak macam tu... so, it's fair right? lagipun dah terbukti baginda membawa kegemilangan kepada masyarakat Islam kemudiannya...
subhanallah..
(,")

dan... org yg tak selidik sejarah Islam secara mendalam... yg akan kater nabi pada awalnya bagi penekanan kepada agama dan kemudiannya lebih kepada politik..
itu pemikiran sekularisme ea... harap maklum..
actually, dakwah Islam oleh nabi Muhammad adalah secara menyeluruh sejak awal lagi yang mana segala amalan, pebuatan dan pemikiran manusia adalah berlandaskan kepada wahyu yang diturunkan oleh Allah dan baginda saw dilantik sebagai penguatkuasanya..
ianya tasyri' iaitu telah disyariatkan sejak azali lagi, mengikut kehendak Rab al-karim..
nak mudah faham, samalah macam konsep kiter belajar.. kiter kene belajar yang asas dulu baru belajar yg mantOp2x... sebagai contoh, kiter kene belajar angka dulu baru belajar tambah, tolak, darab dan bahagi... kalau angka pown tak kenal, macam maner nak jawab soalan tambah, tolak, darab, bahagi tu... kalau konsep angka pown kiter tak faham, alamat sampai ke sudah la persoalan tu tak terjawab kan...

sama jugak dengan urusan agama islam dan pentadbirannya...
asas kepada segala-galanya iaitu ibadah, muamalat, jinayat, munakahat, pentadbiran politik, sosial dan sebagainya adalah aQidah...
so, makna katernya... kefahaman aQidah perlu dipupuk dengan sangat baik, dengan sangat kukuh dulu... barulah aplikasinya dapat dijalankan dengan sangat cemerlang...
setuju tak?
(,")

chaiyok!!
so, masa kat Makkah, baginda saw bertungkus-lumus menanamkan asas tersebut dan kemudiannya asas tersebut digunapakai ke seluruh pentadbiran sosial yg berlaku di madinah..
alhamdulillah...

pabila rasul sendiri mendapat tempat di hati masyarakat, baginda saw pun mentadbir negara Islam (yathrib @ madinah) dengan jayanya..
kepimpinanan baginda sangat terserlah bertepatan dengan status baginda iaitu sebagai utusan Allah swt di muka bumi..
hal ini terbukti pabila tiada tentangan atau boikot oleh masyarakat muslim kepada baginda di sepanjang pemerintahan baginda...
kalau pimpinan bgainda tak bagus, kompem ada yg komplen betol x?

:x
tentangan oleh yahudi tu.... biasalah.. dah nama pun musuh, kompem2x ada je benda nak dibuat untuk menjatuhkan Islam.. 
tp, Islam ketika itu tetap pOwer di bawah pimpinan nabiku yang handsOme.. hihi.. subhanallah...

dengan itu, termaktublah di dalam al-Quran dan sejarah bahawa baginda saw adalah pemimpin ummat, pemimpin yg sangat berkaliber bukan sahaja pada muslimin tetapi juga kepada pemikir2x barat..
baginda juga merupakan ketua kepada segala urusan muslimin...
apabila baginda mangkat, muslimin pown membuat perlantikan utk menggantikan tempat baginda saw...
hal ini bertepatan dengan hadith baginda saw yg bermaksud: 

Jika tiga orang keluar bermusafir, maka hendaklah salah seorang dari mereka di lantik menjadi ketua.”

nampak tak kepentingan ketua kat situ...
dan seterusnya, melalui musyawarah... keempat-empat khulafa al-rasyidin pown terlantik...

persoalan aQ kat sini... kenapa sampai saidina Ali je? muawiyyah kenapa tak masuk sekali dalam senarai ea..siapa tau, sila la roger kat saya ea...
ngeee...

part 1: till d next entry



div class='comments' id='comments'>

1 comment:

  1. khulafaurrasyidin sampai 4 org je krn mereka sahabat baginda yg mendapat didikan dan tarbiah terus dari nabi. kelebihan mereka dari segi kesetiaan,ilmu,tarbiah,pengorbanan dan banyak lagi untuk nabi dan islam. ce kaji plak secara khusus pasal 4 khalifah tu...

    ReplyDelete