Tuesday, December 27, 2011

mAcam manEr nak buat background canTeQ..

okay..
hari nie salah seorang kawan@adeQ tersayang tanya pasal macam maner nak masukkan background blog canteQ sikit selain background yg blogspot sediakan..
okay, utk ini...
sekarang kebanyakan bloggers dah tak minat letak backGround yag crowded2x bahkan lebih suka gunakan yg simple2x je....
blogger sekarang jugak akan tekan kan kepada layout blog...

okay, aperpun...
macam maner nak tukar background to d simple one...

just ikot step nie..

klik design kat bahagian atas kanan kourank...


dapat page macam nie.. kourank klik customize..


klik background...


okay, kalau kourank nak colour sahaja.. klik dekat pilihan colour tu..
kalau nak letak image background klik kat gambar ruangan gambar tu... 



then, yg akan keluar adalah seperti ini..
dah pilih jangan lupa klik done, key...


then, kourank boleh tengok preview dia kat bawah..


tp, kalau kourank dah ada background kourank sendiri kourank boleh la klik dekat upload image...
and then, upload la gambar yg kourank suka tu..


then boleh la apply to blog..
then, view blog..


macam maner pulak nak carik backgorund dia..
senang jew..
kourank boleh google je..
then save as kat lappy kourank..
then, upload la macam biasa key...


itu sajer.. 
mudah kan....

semoga dapat ea...
kalau tak dapat, please roger me kat ruangan komen entry..
aper2x sajer pertanyaan...
tak faham ke..
tak jadik ke...
roger je key..
(,")








0 comments: