view my entries with this:

Thursday, December 15, 2011

temuduGa KPLI j-QAf

assalamualaikum kourank...
dah lepas dah interview j-Qaf..
hmmm..
perasaan skunk: terasa macam tak dapat jew..
memang rasa macam tu..
tp, harap2x dapatlah...
org keliling semua suruh yakin dgn diri sendiri...
espeacially my bie...
so, berserah segalanya lah kepada yg menguji dan Yang Empunya Dunia..

so, i just sajer nak kongsi dengan kourank about soalan2x yg ditanya semasa interview tu..
untuk KPLI j-Qaf...
actually, utk bahagian interview ada 3 fasa yg kourank kene lalui

i. ujian bertulis utk jawi dan bahasa arab
ii. forum berkumpulan
iii. interview secara individu

utk bahagian pertama:
kitourank diberikan soalan susah dulu yakni bahasa arab..
antara yg keluar adalah mengenai

i. mubtada' dan alamatnya
ii. fi'lan madhian dan alamatnya
iii. bariskan ayat
iv. buat soalan istifham
v. jawab kepada soalan istifham yg diberi
vi. soalan kefahaman

utk soalan jawi, aQ tak ingat secara detail..
tp, fokus kepada jawi baru seperti:

i. program
ii. projek
iii. universiti
iv. organisasi
v. bandar

dan sebagainyew lah...

utk bahagian kedua, forum kumpualan:

setiap seorang daripada kitourank diberikan kertas..
melalui kertas tu, kitourank kene bincang mengikut tajuk yg diberi..
macam group i, tajuk yg diberikan:

i. kriteria seorang calon guru yang baik
ii. kalau anda mempunyai kawan yang tidak mempunyai kesungguhan untuk menjadi guru, apa yang anda perlu lakukan untuk membantu rakan anda tersebut..

utk bahagian ketiga pulak:

masuk2x jer pak ustaz tu berkomentar "masa forum tadi tak nampak macam ROTU pown"
bercerita mengenai rOtu sekejap terkeluar juga ayat "hmmm.. rOtu ukm.. baguih rOtu ukm neyh".. ketika itu terdetik dalam hati..
bangganya jadi rOtu ukm..

i. tidak disuruh perkenalkan diri.. terus memulakan cerita mengenai kenapa cenderung utk memilih profesion perguruan.. kenapa tidak mahu involve dalam KAGAT jew..
ii. aQ dapat teks melayu lama mengenai fiQh.. perkara yg berkaitan dengan makmum ta'akhar.. ye ker? sebenarnya aQ pown tak faham... haha.. yang pentingnya, seorang makmum itu perlu mengangkat takbirat al-ihram sebelum 2 perkara rukun yg imam lakukan.. so, fokus on makmum lah...
iii. baca tulisan jawi, ada yg tak boleh sebut iaitu nama presiden amerika syarikat yg ke berapa entah..
hmmm.. gagal lah..
iv. tajwid: huruf Iqlab, mad 'arid lisukun dan huraikan.. apakah itu mad 'arid lisukun..
aaaa.... aQ tak prepare langsung pasal nie..
tajwid memang agak fail.. uuuwwwaaaa...
v. then, kene bacer Quran...
start bacer je, penguji macam terkesima.. lepas tu muka diorang biasa..
habis 6 ayat, pak ostat tanyer, dulu pernah jadi imamah solat tarawikh kew?
aQ jawab la ada sebab memang dah ada kat sijil kan..
tp, malu...

over all: prestasi utk diri sendiri aQ bagi 55% jew..
takotnya..
kourank doakanlah i lepas ea jadi ustazah nie...
walaupun aQ tau aQ tak layak..
harap2x dapatlah kerja nie supaya ia dapat sentiasa memotivasikan diri aQ sendiri..
insyallah...
ameennn...
div class='comments' id='comments'>

6 comments:

  1. semoga berjaya mendapat keja tuu... hehehhe

    ReplyDelete
  2. takpe kak nad..kak nad msti bolehnye...jgn risau..akma sentiasa doakan kak nad..smg kak nad berjaya..ngee =)

    ReplyDelete
  3. maceh!! yes, chaiyok!! harap2x dapat... hehe..

    ReplyDelete
  4. As salam kak...nak tnye tntang interview tu mmg susah ke??mcm mne yg xde basic arab nie...saya akan ade intrvw j-qaf nti..tpi xde basic arab..

    ReplyDelete
  5. As salam akk..susah x intervw j-qaf tu...sy dpat intrvw jqaf tpi bile bce entri akk tntg bahasa arab sy jd cuak...sy xde basic arab...

    ReplyDelete