view my entries with this:

Saturday, December 31, 2011

kulit makin teruk bila pakai pencuci muka?

assalamualaikum kourank..
cak!
wah, dah sampai hari terakhir tahun 2011..
tiba saat nie rasa macam sekejap jer kan...?
pejam celik, pejam celik dah nak masuk 2012 dah..

so...
actually nak gi sidai kain nie..
tp, tetiba ada mentol kat atas nie..
menyala lagi tuh...
takut kalau delay, terpadam pulak..
ahakz..

nak dipanjangkan cerita...
actually... aQ bukanlah jenis gugurl yg menjaga muka agar suci murni...
so, nak cakap nak cuci muka tu memang la sangat malas..
ada pencuci muka, 3 tahun tak abis2x..
last2x buang...
maybe sebab kulit muka dah okay... yg pertamanya lah.. 
bukan nak angkut sendiri ea..
ngee..
sebab dapat dari mak kan..
memang kulit mak susah la nak keluar jerawat..
huhu..
dan tambahan pulak dulu memang suka aktiviti outdoor..
aQ pernah citer dulu kan..
masuk macam2x aktiviti sekolah semata-mata tak nak datang kelas...
adeyh..
bila dipk balik..
ahahaha..
kelakar pown ada..
espeacially bila bergelar kadet..
hah!! memang tak pandang la pencuci muka tu...
cuci muka, dapat kene kawad..
terok balik..
bila tak cuci okay pulak..
sebab tu tak suka pakai pencuci muka...

dan lagi satu aQ tak suka pakai pencuci muka sebab bila pakai jew..
mula la naik jerawat..
hampeh jer rasa...
haha..

abih mak ngan kakak aQ bising
'anak dara kene la jaga muka sikit' lah.. apalah...
ngee..

memang jadik masalah la kat aQ..
yelah kan.. 
bila cuci muka ada jerawat, bila tak cuci muka steady...
kalau kourank pilih yg mana?
mestilah tak cuci kan..

at last, my little brother (adeQ iejie) la..
dia la yg menyedarkan aQ..
orite..
macam nie kourank...
actually, kebanyakan pencuci muka yg kiter pakai akan membuatkan muka kiter kering dan juga membuka semua rongga2x yg ada kat kulit kiter..
sebab tu la nama dia pencuci muka..
bila rongga dah terbukak, kotoran akan keluar termasuklah minyak yg menyebabkan jerawat..
oleh sebab itu, setiap kali lepas pakai pencuci muka, kourank kene pakai moisturisor...
moisturisor nie funginya menutup balik semua rongga yg dah terbukak tadi..
so, kalau tak silap aQ konsep dia seperti di atas lah..
kalau kourank nak lebih detaill...
harap merajinkan diri bertanya kepada mr gOogle...
hik2x..

tp, terbukti berkesan la apa yg adeQ aQ cakap tu..
buat masa nie, aQ pakai garnier..
okaylah..
makin berseri nampaknya..
cumanya memang dah kulit gelap kan..
tp, aQ dah start suka kulit gelap nie..
rasa speacial..
sebab aper? yerlah..
bila tangkap gambar dgn kengkawan semua putih..
tiba2x kiter sorang gelap..
kulit pown okay..
so, rasa istimewa..
ahahahaha..
angkat bakul sendirik lagi..
adeyh...


kalau kourank berminat dengan lo'real..
boleh lah klik kat sini


ooopppsss.. sebelum terlupa..
namun begitu ada antara kourank nie yg akan memiliki kulit yg sensitif..
semua tak jadik..
so, kourank kene pegi jumpa pakar kulit utk dapatkan nasihat..
macam my friend...
alhamdulillah, lepas tu kulit dia okay la sikit..



div class='comments' id='comments'>

1 comment:

  1. sama laa..adin pun, kalau guna pencuci muka, mula la jerawat naik sana sini..so, better tak payah guna pencuci...hahaha...

    ReplyDelete