view my entries with this:

Sunday, April 24, 2011

mantiq part I

bowrink...
memang bowrink...
untuk menghilangkan kebowringan nie..
aQ nak citer pasal subjek yang aQ tengah study nie...
ini just salah satu cara untuk menghilangkan kebuhsanan ketika study sebab berbanding study..
i raser blog lebey interesting..
wah!! apakah itu?
mahasiswi ke aQ nie...?
lalalala...
tanda soal di situ..
tp, layan kan jer la..
kourank mesti malas nak bacer sebab this is something yg berbentuk education kan..
ahahaha...
aperpun...
kalau nak tambah ilmu..
boleh jer la nak baca..
and then, kalau aQ silap...
kourank boleh betolkan...

hmmm...
jom start...
apa yang aQ tau pasal mantiq?
so, mantiq nie merupakan ilmu yang berkaitan dengan istilah logik..
aper pulak yang dikatakan dengan logik?
bila nak faham logik dengan mudah...
kourank kene tengok istilah yang berlawanan dengannya yakni 'tak logik'..
okay..
'tidak logik' boleh jugak difahami dengan tidak waras, tidak relevan, tidak rasional or dalam bahasa biasa, it was tidak masuk akal...
betul tak...
so, mantiq ini boleh dikatakan sebagai satu ilmu yang membolehkan seseorang itu berfikir secara waras dan rasioanal melalui akal fikiran yang sihat...

part I: tamat

0 comments: