view my entries with this:

Saturday, January 7, 2012

adobe photoshop: layers

ellop kourank semua..
salamun alaikum..
har3x..

harap kourank sihat lah ea...
sihat tak semua nie?
insyallah kan..
ngee...

so, utk dapat tengok konsep layers dalam adobe photoshop dengan lebih jelas...
aq nak kourank buat macam nie ea..
orite..
bukak adobe photoshop..
file  ~  new
buat macam aq ajar sebelum nie ea..

then, kourank klik 
file  ~  open
and bukak beberapa keping gambar dari folder pitc kourank...


so, bila dah dapat...


pada bahagian tepi sebelah kiri..


kourank klik kat ikon anak panah nie...


then, klik jgn lepas pada gambar, drag masuk dalam slide kourank yg kosong tu..
so, akan tampak begini...


aktiviti macam nie, layer akan bertambah secara automatik..
so, kourank tak perlu la klik new layer macam yg aq ajar arie tu...


kourank tukar nama layer tu biar senang kourank tengok..
nie bg yg tak expert la..
yg dah expert, selalunya tak tukar pown..
so, jangan malas tau..
tukar nama layer tu..
macam kat bawah nie..


macam maner nak buat?

okay, double klik dkt perkataan layer _
and taip nama yg kourank nak..
pastikan nama tu menunjukkan layer yg mana 1 key...

so, utk kenal pasti layer pada gambar..
kourank gi dkt slide kourank...
right klik pada gambar..
so, dia akan keluar nama...

and cuba kourank klik pada bahagian gambar yg bertindih..
so, kat situ... dua2x nama pown akan keluar...
so, kourank boleh choose yg mana satu kourank nak edit...
then, cer try goyang2x kan gambar tu..
kasik dia gegar..
ecewah..

ulang semula cara tadi dengan gambar2x yang lain..
okay?
tamat pelajaran adobe ps utk arie nie...
(,")


0 comments: