Tuesday, January 24, 2012

bebola api melayang di chinese new year



assalamualaikum kourank...
macam maner kourank punya minggu chinese new year?

ahaa... i tak kater i sambut ea..
cumanya, ada kenangan la hari chinese new year tahun nie..

so, semalam..
pada hari chinese new year di sambut...
ketika mana sejak awal pagi mengetengahkan tahun naga yg membawa tuah dan sebagainya...
kitourank satu family just buat aktiviti biasa la...
cumanya arie tu ada kenduri rumah jiran kitourank..
so, anak beranak nie..
aQ, adeq, family abg jat, family abg anang, abg adi...
pegi la biat rombongan ke kenduri tersebut...
sempat la tengok pengantin yg mana pengantin lelakinya kawan baik abg aq sendiri.. abg ejad...
then, masuk pukul 2 lebey anak2x buah aq boleh pulak tahan mamak jual ais krim dengan sendirinya..
tau2x paman2x diorang kene bayarkan ais krim tu..
suka2x atie diorang je kan nak tahan...
hey, anak2x..
harap2x jadi anak yg bijak nanti, okay? okay...
bibik tolong jawabkan... hik2x..

dah tu, dalam kul 4.30am macam gitu, bibik diorang pulak teringin makan ais krim...
so, aq ngan adeq aq yg merangkap bibik2x diorang nie pun keluar la carik aiskrim...
balik rumah, aper lagi..
melantak aiskrim la kitourank...
tngah sedap2x makin aiskrim, sambil tengok tv, sambil bukak lappy..
kalau nak diikutkan memang semua la bukak...
kipas, lampu, tv, lappy...
tetiba..

keletak...... pom...
melayang api...
tu dia..
terus baby abg jat nangis terkejut...
uperya, umah aq kene sambar petir...
abih meletup suis utama...
terkejut semua org..
dari bising2x suka ria tu, terus senyap...
masing2x macam blur jew..
huhu..


nasib baik bufday boy (abg jat) ada, dia la penyelamatnya...
oleh kerana welding nie keje dia, dapat la dia betolkan sebahagian nya...
tp, banyak la jugak kerosakan...

suis kipas meletup...
suis utama meletup and terbakar...
kipas terbakar...
telefon and kotak fius telefon rumah  terbakar, kene tukar...
13 biji lampu x leyh hidup..
tak tau prob kat lampu ke kat wayar...
suis lampu dapur pun terbakar...

wah! banyak duit tu..
dah la duit nak guna..
hmmm..
dugaan la tu...
makna kata, nie la 'tuah' tahun baru cina kitourank..

p/s: kepada kourank, lepas nie kalo nak ujan, sila la tutup suis semua ea..
sebab takut kene sambar dek petir..
harap maklum..
huhu..



0 comments: