view my entries with this:

Thursday, January 5, 2012

amalina che bakri???

assalamualaikum kourank...
ada dengar pasal amalina che bakri???

sekarang heboh dah kat alam maya pasal amalina nie..
amalina nie student terbaek time aQ spm dulu..
satu batch la kiranya...
bukan satu sekolah.. cuma ambik spm pada tahun yg sama...
terbaeklah amalina...
tp, dia muda setahun la sebab dia main lompat2x katak masa darjah 3 kan..
hihi...
maksudnyew kat sini student lompat la...

hakikat kat sini...
memang dia berpakaian seksi lah...
gambar tu dia sendiri mengaku dialah empunya diri...
and mak dia macam menggalakkan dia menghilangkan identiti melayu dia dengan menghadiahkan pakaian yg sebegitu..
penolong kanan kowt ibu dia...
hmmm...

bila timbulnya isu kater amalina nie seksi dan hidup liar, culture shock di negara org...
banyak respons yg diterima daripada masyarakat...
ada yg menghambu secara kasar tindakan dia...
dan ada jugak yg mendoakan...
bagi aQ kedua-duanya penting...

nasihat secara kasar perlu, backup pown perlu..
coz sesetengah org akan sedar dgn cara yg berlainan kan..
tp, alhamdulillah...
video yg terbaru yg dia buat utk malaysian tu menunjukkan yg dia sedar apa yg dia buat tu salah..
and ada niat utk berubah...
utk amalina.. harapnya jangan la hilangkan identiti bangsa..
dan gunakanlah gift yg Allah dah bagi yakni mudah mendapat ilmu itu untuk berbakti kepada masyarakat..
by d way, manusia tak pernah terlepas daripada melakukan kesilapan...
cumanya, rugilah bagi mereka yg sedar akan kesilapan itu tp hanya menutup mata, menghalang telinga dr mendengar, membekukan otak dari berfikir lalu tak pernah cuba untuk berubah kepada yg lebih baik..

aQ juga akan tetap mendoakan utk anda..
kerana anda sebangsa dengan aQ, sebudaya dengan aQ, seagama dengan aQ...
ideologi mungkin akan berubah, mungkin juga akan berbeza, namun selagi kita masih di bawah paksi yg sama (agama kitew)..
manfaat akan tetap wujud... 
jangan lupa solat, key...

kepada blogger yg lain, yg dah keluarkan gambar dia tu...
sila lah update blog anda dengan buang gambar2x tersebut...
sebab apa aQ cakap macam tu..
sebab anda akan membuat org lain melihat perkara keseksian itu lalu membangkit aura-aura untuk mengumpat, mencaci, menghambu dah sebagainya..
mudah je kan nak dapat dosa..
haaa..
berjaga-jagalah kita...
kita akan dapat diskaun sekali tau..
bukan org yg caci tu jew..

dan kepada sesiapa yg memandang, istighfarlah dan doakan amalina akan berubah...
itu adalah yg terbaik aQ rasa..

and actually, amalina cuma antara pelajar pandai yg tersalah pilih jalan..
ramai lagi bijak pandai yg berada di luar sana...
mereka mungkin terdiri daripada saudara kourank, kawan kourank, keluarga kourank...
jangan lupa doakan yg terbaik utk mereka jugak ea..

saya sayang bangsa saya, saya sayang saudara saya...
sayang kourank semua....
(,")






div class='comments' id='comments'>

6 comments:

  1. setuju sgt .. kita bntu amalina supaya berubah bukan mncaci bagai .. ini bukan cra islam ;)

    ReplyDelete
  2. Ish3 , Amalina tu pelajar baik tauu , :/ tak sangaka plak org camtu boleh jd "liar" tetibe...akhir zaman~

    ReplyDelete
  3. hihi.. insyallah.. sama2x lah kita...

    ReplyDelete
  4. ye ker? rishah satu sekolah dengan dia ke dulu?

    ReplyDelete
  5. sudah-sudah lah tu...budak -budak yang x pernah jejak kaki langsung ke luar negara pun merata kena kejutan budaya,tak ada pulak bising2.

    ReplyDelete
  6. aik? hihi... sebab yg tu tak tau.. dekat sini pun ada tp, kitourank sembang face to face jew.. hidup masyarakat nie kene salaing tegur-menegur.. bukan nak kater jaga tepi kain org.. but still, amar makruf nahi munkar.. sy juga pernah kene tegur masa dok berdua laki perempuan kat fpen.. tp, sangat bersyukur sangat sebab org tu tegur... alhamdulillah ada org macam tu dan diri rasa disayangi tau.. ngeeee...

    ReplyDelete